Ga naar de inhoud

Groen Verkeerd

Green Gone Wrong, en nieuw boek van Heather Rogers onderzoekt hoe halfzachte ‘groene’ maatregelen verkeerd kunnen uitpakken en de problemen vaak vergroten. Hoofdoorzaak is dat ze niet uitgaan van een gedegen analyse van de (economische) problemen, en systematische oplossingen, maar symptoombestrijding beogen.

3 min leestijd
greencover

Van de website van de auteur: Terwijl politieke leiders de ernstige ecologische problemen beantwoorden met het ene belachelijke voorstel na het andere voor het terugdringen van broeikasgassen door cap-and-trade (handel in emissierechten, zie oa. hier: http://www.carbontradewatch.org/ (vert.)), nemen steeds meer consumenten het heft in eigen hand. Gedeeltelijk mode, gedeeltelijk reactie, maar een volksbeweging om de gemiddelde koolstofvoetafdruk van burgers naar beneden te brengen is officieel geland.

Nu individuen zich toewenden naar ecologisch verantwoorde vormen van consumptie, is er in het Westen een onstuimige nieuwe dinamische groene markt ontstaan: de handel in biologisch voedels blijft ondanks de toegeslagen crisis groeien; hybride auto’s en biobrandstof zijn nu volop in productie; en een stijgend aantal bedrijven biedt diensten aan die de CO2-uitstoot van de consument moeten verlagen. Impliciet bij deze pogingen om “groen te gaan” is de belofte dat de klimaatverandering gestopt zou kunnen worden door onze vuile producten om te ruilen voor “schone”, zonder dat het dagelijks leven al te zeer op z’n kop komt te staan. Maar kunnen milieuvriendelijke spullen de planeet echt redden?

Dit diepgravende, boeiend vertelde verhaal onderzoekt hoe de makkelijkst te bereiken oplossingen voor de milieucrisis de plank op misschien wel rampzalig wijze mis slaan. Rogers trekt de hele wereld over om te volgen hoe de omslag van een “petro” naar een “groene” maatschappij de meest fundamentele aspecten raakt van leven – voedsel, onderdak, en transport. Green Gone Wrong neemt de lezer mee naar bossen, landbouwvelden, fabrieken en bestuurskamers in de hele wereld om te schetsen wat de onbedoelde gevolgen zijn, de intrinsieke obstakels, en successen van de producten en praktijken die pretenderen de hedendaagse milieuproblemen op te lossen.

Berichtend vanaf een grootschalige export-gedreven biologische boerderij in Paraguay, een super lage-energie “eco-village” in Duitsland’s Zwarte Woud, plantages voor biobrandstof in de weggerooide en -gebrande oerwouden van Borneo, en een door droogte geplaagde Zuidelijk India waar bomen worden geplant om koolstofemissies in de VS en Europa te compenseren, legt Green Gone Wrong de stukjes bij elkaar van een mondiale puzzle die uitbeeldt wat er vandaag de dag in naam van het milieu gebeurt.

De rapportage van een expert maakt Green Gone Wrong aansprekend voor iedereen die geinteresseerd is in klimaatverandering en de toekomst van de natuur, evenals degenen die zouden willen ageren maar niet weten wie, of wat, ze zouden moeten geloven. Rogers werpt een koel oog op dat wat effectief is, en wat niet, en is niet bang om het debat verder te brengen over hoe de planeet te beschermen.

————————–

Scribner Book Company

ISBN: 9781416572220

“Well written and exhaustively reported.” –New York Times

“The climate crisis is far too urgent to squander another decade on false solutions. This carefully researched, deeply human, and eminently sensibleinvestigation arrives just in the nick of time. Let’s hope it inspires a radical course correction.” – Naomi Klein, author of The Shock Doctrine