Ga naar de inhoud

Griekenland: Debtocracy

Een online documentaire vertelt het verhaal van de Griekse crisis en wijst met een beschuldigende vinger naar de politiek. Een opruiende film die de gemoederen in beroering brengt.

2 min leestijd
debtocracy

 

“For the first time in Greece a documentary produced by the audience. “Debtocracy” seeks the causes of the debt crisis and proposes solutions, hidden by the government and the dominant media. The documentary will be distributed free by the end of March without usage rights and broadcasted and subtitled in at least three languages.

(van http://www.mrwonkish.nl/)

Iedereen op internet heeft het over Debtocracy, een documentaire van de journalisten Katerina Kitidi en Ari Hatzistefanou over de Griekse crisis. De film, die gratis te zien is op debtocracy.gr, is met eigen middelen en giften van vrienden gefinancierd. In nog geen tien dagen tijd hebben bijna 600.000 bezoekers de film gezien. Iedere dag gaan voor- en tegenstanders van de documentaire met elkaar in discussie op Facebook, Twitter en blogs.

De belangrijkste acteurs van deze documentaire (ongeveer 200 personen) tekenen een verzoek tot oprichting van een internationaal auditcomité dat ten doel heeft de oorzaken van het ontstaan van een staatsschuld te onderzoeken en de verantwoordelijken aan de schandpaal te nagelen. Griekenland heeft namelijk het recht om de terugbetaling van zijn “ongerechtvaardigde schuld” te weigeren, dat wil zeggen schuld die is ontstaan door corruptiehandelingen die tegen het belang van de maatschappij indruisen.

Debtocracy is een politiek statement. De documentaire geeft een overzicht van de opeenvolging van gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat Griekenland op het randje van de afgrond kwam te staan. Alle neuzen wijzen dezelfde kant op en tegengeluiden ontbreken. Dat is de keuze van de makers die hun standpunt al meteen in de eerste minuten duidelijk maken: “In bijna veertig jaar tijd hebben twee politieke partijen, drie politieke families en een handjevol topmannen van grote bedrijven Griekenland tot een bankroet gebracht. Ze stopten met het uitbetalen van de burgers om hun schuldeisers de hand boven het hoofd te houden.

 Debtocracy International Version door BitsnBytes