Ga naar de inhoud

Global Slump: The Economics and Politics of Crisis and Resistance

Global Slump analyseert de wereldwijde financiële meltdown als de eerste systemische crisis van het neoliberale stadium van het kapitalisme. Het stelt dat de crisis – die verre van voorbij is – het begin is van een hele periode van wereldwijde economische en politieke beroering. Volgens McNally liggen de wortels van de crisis in de fundamentele kenmerken van het kapitalisme, en stelt daarmee het idee ter discussie dat dit financiële deregulering zou zijn.

2 min leestijd
global_slump

 

(via Mr Wonkish)

 

Het boek plaatst de recente meltdown in de intense economische herstructurering die de recessies van de jaren 1970 en de vroege jaren 1980 markeerden. Vanuit deze focus wijst het op de groei van nieuwe patronen van wereldwijde ongelijkheid en nieuwe centra van accumulatie, met name in Oost-Azië, en de ingrijpende economische instabiliteit die dit produceerde. Global Slump biedt een oorspronkelijke analyse van de ‘financialisering’ van de wereldeconomie in deze periode, en onderzoekt de complexe verbindingen tussen de internationale financiële markten en nieuwe vormen van schuld en onteigening, met name op het zuidelijke halfrond.

 

In een analysere van de massale interventie van de centrale banken van de wereld om een nieuwe Grote Depressie te wenden, laat Global Slump zien dat, terwijl het een volledige meltdown afwendde, deze interventie ook de basis legde voor terugkerende crises voor armen en arbeiders: banenverlies, grotere armoede en ongelijkheid, en ingrijpende bezuinigingen op sociale zekerheid. Het boek geeft een wereldwijd beeld van deze processen, en legt de schade bloot die toegebracht wordt aan landen in het Zuiden, evenals de intensivering van racisme en aanvallen op migrantarbeiders. Tegelijk brengt Global Slump ook nieuwe patronen van sociaal en politiek verzet in kaart – van acties over huisvesting en onderwijs tot massale stakingen en protesten in Martinique, Guadeloupe, Frankrijk en Puerto Rico – als indicatoren dat er een potentieel is voor het bouwen van antikapitalistisch verzet tegen de schade die het neoliberale kapitalisme toebrengen aan het leven van miljoenen mensen.

 

Website auteur bij uitgeverij