Ga naar de inhoud

Echte spionnen op BBC

De BBC zendt momenteel een serie reportages uit over de praktijken van de Britse geheime dienst MI5 tegen politieke groepen.

2 min leestijd
Placeholder image

Aanstaande zondag (10 november) wordt op BBC het derde en laatste deel vertoond van de documentaireserie True Spies. True Spies doet uit de doeken hoe de geheime diensten in Groot-Brittannië (en dan vooral MI5) bezig zijn geweest om rust en orde te bewaren in het land. Daarbij bleken zon beetje alle middelen geoorloofd. De eerste twee afleveringen gaven verbijsterende voorbeelden van illegale praktijken door wat de BBC in het programma consekwent de Secret State noemt. Een voorbeeld was de vestiging van een fabriek van Ford in Liverpool in de jaren 70. Voordat het bedrijf het definitieve besluit nam om de fabriek daar te openen, werd eerst met de autoriteiten onderhandeld en de belofte verkregen dat die er alles aan zouden doen om te voorkomen dat er arbeidsonrust kon ontstaan. De MI5 gaf letterlijk de garantie voor rust op de werkvloer, infiltreerde de bestaande vakbonden en legde lijsten aan van mensen die niet aangenomen mochten worden omdat ze te links zouden zijn.

In de tweede aflevering afgelopen zondag werd vooral onderzocht hoe de geheime dienst behulpzaam was geweest in het kapotmaken van militante vakbondsgroepen in de jaren 80 (met name de mijnwerkersbond NUM).

In de afsluitende aflevering van aanstaande zondag gaat het over het hier en nu. En hoe ze pogingen gedaan hebben om de vredesbeweging (CND) in de jaren 80 op een vergelijkbare manier als de vakbonden dwars te zitten. Die was toen net zo groot en breed als in Nederland, en duidelijk wordt dat iedereen die daaraan deelnam de kans liep om de geheime dienst op het dak te krijgen.
(citaat, van de website: Reporter Peter Taylor asks a former Chief Constable “if I had gone on a CND demonstration in the early 80s I was therefore a legitimate person for investigation?”, he is told: “Unfortunately yes, you probably could have been, yes.”). Maar ook, volgens de aankondiging, wordt er ingegaan op tactieken tegen Reclaim the Streets en dierenrechtengroepen.

Alle informatie over de serie is te vinden op de website van het programma

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)