Ga naar de inhoud

Donald ‘wildcat’ Rooum 91 jaar

Op 31 augustus is Donald Rooum overleden. Hij is de tekenaar van de strip wildcat, die in het Britse anarchistische tijdschrift Freedom verscheen. Rooum was een overtuigde anarchist en een groot tekenaar. Hij werd 91 jaar.

2 min leestijd

Zoals alle kunstenaars, is Donald Rooum veel meer dan zijn werk. Hij heeft een waarlijk ongelofelijke biografie, zie hier een korte beschrijving van zijn leven en werk.

ROOUM Donald. Photo of artistRooum begon al in de laten jaren 1940 te schrijven voor anarchistische media, nadat hij abonnee was geworden van het (ooit nog door Kropotkin opgerichte) War Comentary. Daar kwam na de Tweede Wereldoorlog het tijdschrift Freedom uit voort.

Rooum was als ontwerper toen werkzaam in de reclame maar begon begin jaren ‘60 politieke tekeningen te maken voor bladen als The Spectator en Private Eye. Vanaf 1962 tekende hij voor Peace News en bleef dat zijn hele leven doen.

Donald Rooum werd in 1963 zelf nieuws in wat later bekend werd als het Channelor Schandaal. Rooum was een van de mensen die gearresteerd werd omdat hij vreedzaam protesteerde bij het bezoek van de koning en koningin van Griekenland aan Londen. Rooum hield een spandoek omhoog met de tekst Lambrakis RIP. De Griekse vredesactivist en links parlementslid Lambrakis was kort daarvoor vermoord in Griekenland. Na zijn arrestatie – waarbij hij op het politiebureau mishandeld werd – probeerden politieagenten hem een wapen aan te smeren, waardoor hij langdurig de gevangenis in zou kunnen verdwijnen. Maar Rooum was goed op de hoogte van zijn juridische mogelijkheden en kon bewijzen dat het ‘wapen’ na zijn arrestatie aan zijn bezittingen was toegevoegd. Later volgde er een publiek onderzoek naar de agenten die hier aan deelgenomen hadden, waarvan er drie opgepakt en veroordeeld werden. Donald Rooum kreeg een kleine schadevergoeding.

detail 786 what is anarchismEen van de bekendste figuren uit zijn tekenwerk is Wildcat, die hij letterlijk had overgenomen van de anarchosyndicalisten en de IWW. Zelf verklaarde hij ideologische ergens tussen Stirner en de anarchosyndicalisten in te zitten. Zijn werk is terug te vinden in het tijdschrift Freedom, maar ook gebundeld bij PM Press.

Inspiratie is zonder twijfel ook gegeven door die andere anarchistische kat (en zijn er ook andere?) Felix

Maar Wild Cat was van na de tweede wereldoorlog en deed aan moderne activiteiten mee als kraken en het punken van militaire instellaties. Rooum illustreerde ook boeken, waaronder zijn eigen ‘What is Anarchism’, dat een handzaam en vermakelijk overzicht is van de anarchistische theorie en praktijk.

ROOUM Donald. Wildcat 2