Ga naar de inhoud

Dit is geen complottheorie

De Amerikaanse filmmaker Kirby Ferguson heeft zich geworpen op het fenomeen complottheorieën. Want, het zal niemand ontgaan zijn, ineens geloven een hele hoop mensen de meest onwaarschijnlijke onzinverhalen over complotten waar de machthebbers van deze aarde zich aan zouden bezondigen, aan de complotten dan. De meest waanzinnige, waar ook in Europa/Nederland duizenden mensen in zijn gaan geloven, is wel die van QAnon.

4 min leestijd

(Vertaling/inleding door globalinfo.nl, naarstig op zoek naar donateurs)

Het feit dat de gefabriceerde verhalen voor zoete koek geslikt worden door een hoop mensen heeft wel degelijk gevolgen. Die verhalen komen ergens vandaan en ze dienen bepaalde machtige personen. In het geval van QAnon vooral Trump en Poetin.

Kirby Ferguson probeert in zijn video-reportages te ontwarren waar die verhalen over gaan, waar ze vandaan komen en hoe ze werken. Hij doet dat op een interessante manier. Met veel humor en flitsende beelden ontrafelt hij de verhalen. Maar ook bijzonder voor zijn aanpak, is dat hij de ‘believers’ serieus neemt en niet als complete idioten wegzet. En hij eindigt zijn films ook met voorstellen om met de situatie om te gaan.

Zie bijvoorbeeld zijn hilarische mash up ‘Constantly Wrong: This is Not a Conspiracy Theory’

{youtube}FKo-84FsmlU{/youtube}

Op zijn website gaf hij een overzicht van zijn publicaties van afgelopen jaar. Een
vertaling/bewerking door globalinfo.nl:

Mijn jaar in beeld

2020 was niemands favoriete jaar en toch was het een goed jaar voor mijn inspanningen. In een surrealistische plotwending werd het bijna-decennium van mijn werk in de samenzweringscultuur plotseling zeer relevant. De bizarre beweringen en redeneringen waar ik al jaren in zit te wroeten, kwamen naar voren als een dominante kracht in de Amerikaanse cultuur. Ik was bereid om bij te dragen aan het gesprek, dat heb ik gedaan, en ik heb nog veel meer te zeggen.

Hier is alles wat ik dit jaar heb geproduceerd. Ik denk dat mijn allerbeste werk in dit overzicht zit.

Eerst en vooral, heb ik This is Not a Conspiracy Theory! afgemaakt. Deze hersenkrakende mega-doc was acht jaar lang in productie. Je kunt het nu hier kopen en het zou in de nabije toekomst op extra platforms moeten verschijnen. Als je de Kickstarter hebt gesteund, zijn er dvd’s en Blu-rays in de maak. U kunt de trailer/opening van This is Not a Conspiracy Theory hieronder bekijken.

{youtube}P9v7NGe968M{/youtube}

Daarna heb ik “Everything is a Remix: Reality” uitgebracht, dat het copy-transformatie-combinatieparadigma gebruikt om uit te leggen hoe we de wereld en de media begrijpen. Het was een Staff Pick op Vimeo.

{vimeo}434085820{/vimeo}

Nadat ik Enchanted America had gelezen van J. Eric Oliver en Thomas J. Wood, kreeg ik de inspiratie om ”Trump, QAnon and The Return of Magic” te maken. Dit is de meest populaire video die ik in lange tijd heb gemaakt en werd ook een  Staff Pick on Vimeo. En hij was kort banned on YouTube!
Het succes van “The Return of Magic” voerde tot mijn eerste opdracht voor The New York Times, “What Can You Do About QAnon?”. Als QAnon de weg naar uw familie of vrienden heeft gevonden, biedt deze video inzicht en troost.

{youtube}4lg6cZmfpeM{/youtube}

Mijn laatste video van het jaar was “Constantly Wrong: The Case Against Conspiracy Theories”, die veel van wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, samenvatte. Het is een andere en pittiger kijk op de meer gematigde benadering van This is Not a Conspiracy Theory.

Om dit jaar af te sluiten, heb ik net geschreven “Rogan vs Jones. The Ultimate Analysis,” die het populaire Joe Rogan interview van Alex Jones deconstrueert. Dit is een diepe, diepe, veel-te-diepe duik in dit onbedoeld informatieve gesprek. Het werd zo groot, dat ik het in delen heb opgesplitst, waarvan het  eerste begin volgend jaar in première gaat.

Het is een groot jaar geweest vol met grote gesprekken en ik hoop dat ik een kleine positieve invloed heb gehad. Ik had het niet kunnen doen zonder jullie allemaal. Bedankt voor jullie steun. Als je me wilt helpen meer video’s te maken, steun me dan op Patreon. Of koop een Everything is a Remix shirt of koop This is Not a Conspiracy Theory.

Steun mij op patreon http://www.patreon.com/kirbyferguson