Ga naar de inhoud

Discussie over groei in NRC en Trouw

Zomaar kanttekeningen bij het geloof in economische groei in twee grote kranten, NRC en Trouw.

1 min leestijd
Placeholder image

Op 27 mei publiceerde NRC-Handelsblad een uitvoerig stuk van Cyrille Offermans: Zweer het dogma van groei af (NRC 27 mei 2006, Cyrille Offermans). Het stuk is op de website van NRC terug te vinden.

Er kwam een lange reactie van professor Piet Emmer (Nrc 24-06-06) : “Zonder economische groei is iedereen slechter af”. Helaas is dat niet online beschikbaar. Emmer is eerder opgevallen door zijn extreme verdediging van neoliberaal beleid, waaronder zijn pleidooi om migranten alleen toe te laten als ze economisch rendabel zijn.

Offermans reageerde weer op Emmer: “Heus, Uitbuiting bestaat, meneer Emmer!” (1 juli 2006) waarin hij de vloer aanveegt met Emmer’s stuk, maar dat evenmin online te lezen is.

Eerder was in juni in Trouw een oproep van columnist Willem Breedveld gekomen om stukken in te sturen over de vraag “Is economische groei pers saldo een zegen of juist een vloek?”. Van de reacties werd een vijftal afgedrukt, waaronder een van CDA-eceonoom (en groei-criticaster) Bob Goudzwaard. De reacties waren zoals Trouw ze samenvat: “De meeste lezers hebben bedenkingen bij economische groei. Bijna niemand vindt het voluit een zegen..”

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)