Ga naar de inhoud

De Vrouwen van Brukman

De Ikon zond afgelopen dinsdag de ontroerende documentaire uit over een groep arbeiders van een kledingfabriek in Buenos Aires die hun fabriek bezetten tijdens de crisis van 2001 en in eigen beheer verder gingen. De film eindigt met de overwinning van de vrouwen (in de zin dat ze niet ontruimd worden) en de mededeling dat er inmiddels honderden van dergelijke arbeidserszelfbestuurprojecten in Argentinië zijn.

 

2 min leestijd
brukman432

De documentaire wordt niet herhaald zo te zien, maar is wel online te zien.

De beschrijving van de documentaire op de website van de Ikon:

In december 2001 wordt Argentinië opgeschrikt door een diepe economische crisis die het dagelijks leven totaal ontwricht. Wie de kans krijgt, brengt z’n spaargeld in veiligheid op een buitenlandse bank. Menig fabrieksdirecteur verlaat het land in hoop op betere tijden.

Wanneer de naaisters van de kledingfabriek Brukman ontdekken dat de eigenaren het bedrijf onbeheerd hebben achtergelaten, besluiten zij de fabriek te bezetten en de productie zelf voort te zetten. Ze organiseren het werk volgens het zelf-management model, een inspirerend economisch experiment dat op dat moment in Argentinië opkomt. Regisseur Isaac Isitan volgt de ‘vrouwen van Brukman’ vanaf het begin.

Is de merknaam Brukman aanvankelijk een synoniem voor lage lonen en uitbuiting, eind 2001 wordt het bedrijf een internationaal symbool voor een revolutionair experiment waarin het zelfbestuur van arbeiders centraal staat. De documentaire volgt de vrouwen van Brukman bij hun strijd om de productie op gang te houden en de inbeslagname van de naaimachines te voorkomen, bij de uitzetting door de ordetroepen en het maandenlange juridische gevecht om weer toegang te krijgen tot het gebouw.

Wat begint als een strijd om het bestaan, ontwikkelt zich tot een levensschool waarmee de vrouwen niet alleen hun werk en hun inkomen veilig weten te stellen, maar ook hun zelfbewustzijn hervinden.

Zie de documentaire online hier.