Ga naar de inhoud

De Vonk en het Geweldloos Verzet in Leiden (za 27 jan)

Op zaterdag 27 januari 2024 geeft historicus Rik Weeda een lezing over de pacifistische verzetsgroep De Vonk. Hij bespreekt de werkwijze van de groep en haar acties in Leiden en daarbuiten. Ten slotte gaat hij in op de dilemma’s die ontstonden door het gebruik van geweldloos verzet tegen een steeds wredere bezettingsmacht.

1 min leestijd

Deur: 19:30
Start: 20:00
Entree: Toegang vrij, donaties welkom!

Resistor: MIddelste Gracht 36 in Leiden, website

  • De Vonk was een humanistisch-socialistische verzetsgroep die tijdens de nazi-Duitse bezetting een illegaal tijdschrift uitgaf en verschillende verzetsactiviteiten organiseerde. Ze was betrokken bij het vervalsen van persoonsbewijzen, het organiseren van onderduikadressen en het distribueren van voedselbonnen. De groep was in heel Nederland actief, maar ook in Leiden. Rik Weeda heeft als eerste de activiteiten van de groep in en rond de Sleutelstad in kaart gebracht.

In 2023 publiceerde Rik Weeda het boek “Een schitterend ideaal”, waarin verschillende leden van De Vonk terugblikken op hun verzetswerk. Het boek bouwt voort op een eerdere studie over De Vonk, dat Weeda schreef met Hans Berendsen: “Uit de vonk zal een vlam oplaaien” (1980).

De lezing wordt georganiseerd door Resistor Leiden en de Commissie Dick van Eck van de Historische Vereniging Oud Leiden.