Ga naar de inhoud

De Eurocrisis en de beeldvorming

Hoe een Griekse storm werd geoogst. Goede onderzoeksjournalistiek op tv, het kan dus toch! Documentaire over de Griekse/Euro-crisis, die dinsdag 18 november werd uitgezonden (herhaling 22 november in de ochtend) maar ook online te bekijken is. Met opmerkelijke uitspraken van voormalig minister Jan Kees de Jager.

3 min leestijd

Vind hier de documentaire met achtergrondinformatie online

De documentaire zoomt nogal in op de rol van de media in het aanwakkeren van ‘sentimenten’ die de crisis zouden hebben verergerd. Dat is natuurlijk ook een belangrijk aspect. Maar daardoor blijven politiek/economische actoren wat onderbelicht. De rol van de ECB bijvoorbeeld, komt pas op het allerlaatst in beeld. De Griekse toenmalige premier Papandreou kan ook wat makkelijk in een slachtofferrol kruipen. Maar verder een nauwgezette reconstructie.

Nederland’s rol komt ook aan bod, mede doordat (minister van Financiën) Jan Kees de Jager aan het woord komt. Hij legt uit hoe ze in overleg met Duitsland overeenkwamen dat Nederland een keiharde positie tov. Griekenland in zou nemen (dwz: vergaande bezuinigingen en privatiseringen eisen en ze daar aan houden, ondanks massaal verzet vanuit de Griekse bevolking). Ook geeft hij desgevraagd toe dat er een noodscenario bestond om weer een Nederlandse munt te gaan voeren, mocht de meltdown compleet worden.

Van de website van het programma:

De naschokken van de eurocrisis zijn vandaag de dag nog voelbaar. Brussel stond de afgelopen jaren als nooit tevoren in de belangstelling van journalisten, economen en opiniemakers. Sommigen voorspelden een Grieks vertrek uit de euro, anderen het einde van de muntunie. De belangrijkste politici zwegen of lieten mondjesmaat informatie los, uit angst voor reacties op de financiële markt. Populistische politici en de media gooiden olie op het vuur.

Hoe kwam de publieke opinie rondom de Griekse crisis tot stand? In hoeverre duwden doemscenario’s Griekenland verder naar de financiële afgrond? Wat stond er in de noodplannen die Europese instituties en nationale overheden angstvallig geheim hielden? En wat betekende deze crisis voor de Europese samenwerking?

In deze vervolgaflevering van de uitzending in mei komt Argos-TV Medialogica met een lange reconstructie van de beeldvorming ten tijde van de eurocrisis. Er wordt hierover onder anderen gesproken met toenmalig premier van Griekenland George Papandreou, voorzitter Eurogroep Jean-Claude Juncker, ECB-president Jean-Claude Trichet, minister van Financiën Jan Kees de Jager, de Griekse minister van Financiën Giorgos Papakonstantinou, eurocommissaris Olli Rehn en Nederlandsche Bank-president Nout Wellink. Daarnaast komen journalisten van Der Spiegel, Bloomberg, The Financial Times en de BBC aan het woord.

Over de korte versie van dit verhaal, die dit voorjaar als voorproef werd uitgezonden, schreef NRC Handelsblad: “Uitstekend gemaakt en het bekijken zeer waard. Het enige wat er op aan te merken valt is dat het halve uur dat voor de uitzending is uitgetrokken best dubbel had gemogen.”

Regie: Misja Pekel; Research: Ruben Treurniet en Maud van de Reijt

Hier dus http://omroep.human.nl/medialogica/2014/de-eurocrisis-en-de-beeldvorming.html