Ga naar de inhoud

De dodelijke ideeën van neoliberalisme

Net uit en nog niet gelezen,maar het klinkt veelbelovend: een onderzoek naar de uitwerking van neoliberaal beleid – zoals voorgeschreven door het IMF – op gezondheidszorg wereldwijd.

2 min leestijd
deadneoliberal

Van de flaptekst vertaald: The Deadly Ideas of Neoliberalism onderzoekt de geschiedenis van en de huidige botsing tussen twee van de grootste fenomenen die de laatste dertig jaar gekarakteriseerd hebben; de verspreiding van HIV/AIDS en andere ziektes van armoede, en de opkomst van neoliberale economische ideeën.

Het boekt legt uit hoe niet alleen IMF-beleid om uitgaven voor gezondheidszorg te verlagen de gezondheidsproblemen ernstig vergroot hebben in ontwikkelingslanden, en met name waar het de HIV/AIDS-crisis betreft, maar ook hoe zulke zaken niet kunnen worden opgelost onder zo’n soort beleid. Ook wordt gesteld dat de groeiende mondiale frustratie over deze onkunde om HIV/AIDS daadwerkelijk aan te pakken uiteindelijk zal voeren tot uitdagingen aan de dominante neoliberale ideeën, omdat andere meer effectieve economische ideeën voor het verhogen van de publieke uitgaven gezocht worden.

Rowden biedt in grimmig, krachtig taalgebruik een unieke en diepgravende kritiek op ontwikkelingseconomie, de politieke economische dynamiek van mondiale ontwikkelingshulp en gezondheidsinstellingen, en hoe deze op het oog abstracte factoren in de echte wereld een rol spelen – van de hoogste niveaus van mondiale instellingen tot de Afrikaanse financiële wereld en ministeries van gezondheid en ziekenhuisjes in uithoeken op het platteland van ontwikkelingslanden en weer terug.

The Deadly Ideas of Neoliberalism by Rick Rowden is published by Zed Books, priced £18.99/$34.95 ISBN 9781848132856.