Ga naar de inhoud

De Bedriegers Hebben De Macht Genomen

Aldus kopt het Franse weekblad Marianne van 19-25 januari 2013 op de omslag. Daarin is te lezen dat de belangrijkste geldschieter van de wereld een kardinale fout heeft toegegeven: hij heeft ernstig de schadelijke effecten onderschat van de zware bezuinigingen die hij heeft afgedwongen. ‘Simpele rekenfout’, zegt hij. En wat gebeurt er verder? Niets! Men gaat gewoon op dezelfde voet door. Schokkend.

3 min leestijd
marianne

(Oorspronkelijk verschenen op de website libertaire orde)

Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Wie is die hij? Wel, de directeur van de economische onderzoeksafdeling van het IMF, Olivier Blanchard. Deze heeft 3 januari 2013 een rapport gepubliceerd waarin hij erkent, dat het IMF – en daarmee de verzamelde leiders van de EU, de regeringsleiders, de ministers van financiën, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese commissie…– de consequenties enorm heeft onderschat van hetgeen de belangrijkste ‘schuldenstaten’ economisch is opgelegd.

Het rapport is getiteld ‘Vergissingen met betrekking tot groeivooruitzichten en budgettaire vermenigvuldigingsfactoren’. Daarin wordt toegegeven dat hetgeen het IMF heeft voorgesteld, niet alleen veel mensen in het ongeluk heeft gestort, maar het heeft ook in de landen die in financiële moeilijkheden verkeren de aldaar heersende crisis verergerd. En verder niets. Zo kan Marianne constateren dat het cohort van bedriegers, na aldus een ramp te hebben veroorzaakt, rustig verder marcheert en belooft ons uit deze catastrofe te helpen.

Bazen

De een: ‘Wanneer je bent uitgenodigd om bij een super-super-super rijke te komen eten, wat neem jij dan mee?’. De ander: ‘Een wijngaard!’.

Geen ‘mea culpa’ noch debat

Aldus luidt een van de tussenkoppen in het hoofdartikel over deze affaire in Marianne. Want de Europese Commissie en de ECB weten van geen wijken. In Brussel zowel als in Berlijn, blijft men geloven in de heilzame werking van sterke bezuinigingen. Waarom? Men denkt op die manier de groei zo min mogelijk te schaden. En heeft uiteindelijk ook Jean-Claude Trichet, de oud-president van de ECB over die budgettaire bezuinigingen niet voorspeld: ‘Men riskeert daarmee niet om stagnatie in Europa te provoceren.’? Het blijkt nu dat zulke mensen – als het erop aan komt – gewoon uit hun nek kletsen.

En wat moeten we met zijn opvolger, Mario Draghi, de oud-nummer twee van de Amerikaanse handelsbank Goldman Sachs in Europa, de man die mee hielp de publieke schulden van Griekenland in de boeken te ‘verduisteren’? Wat heeft men van zo’n man te verwachten om de catastrofe te lijf te gaan?

Eén teken bedriegt niet, aldus Marianne: de bekentenis van de vergissing in de berekeningen van het IMF zou voorpaginanieuws moeten zijn, zou een ‘mea culpa’ moeten hebben opgeleverd van al die economisch doorgeleerde voorspellers. Welnu, niets! Totale stilte!

Mirakel

Dit jaar vergeet ik alle mirakels…!!

Bedriegers

Deze bekentenis van de IMF economen heeft Marianne er toe aangezet om te achterhalen hoe en waar de bedriegers de macht hebben overgenomen, niet alleen in de economie maar ook bij de televisie, in de wetenschappen, de kunst…Daarover is een ‘dossier’ gemaakt (pag. 14-27). Het blijkt dan dat het overal fout zit en dat er geen sprake is van ‘toeval’. Waar je je ook beweegt kom je – op ‘hoog’ niveau – bedriegers tegen. Soms levert een beschrijving een aardige oneliner op zoals over die veel gevraagde gast in Franse talkshows: een specialist in niets maar expert in alles. Zouden we in Nederland nu ook zo’n cultuur kennen?

[ThH]

Aantekening

Het bovenbedoelde rapport is integraal te raadplegen via de site van Marianne; klik HIER.

[Beeldmateriaal uit Siné Mensuel nr. 16, januari 2013.]