Ga naar de inhoud

De 360°-werknemer · De nieuwe arbeidscultuur en de eindeloze concurrentie

Aankondiging, van de uitgever, van een nieuw boek over arbeid in neoliberale tijden…

3 min leestijd
360werknerem

De 360°-werknemer · De nieuwe arbeidscultuur en de eindeloze concurrentie

Jan Blommaert, Paul Mutsaers en Hans Siebers

Stel: je bent een metser van 53 uit Rotterdam die al dertig jaar voor hetzelfde bedrijf werkt. Maar stilaan is je rug versleten. En je bent trager geworden. Wel, dankzij het Lenteakkoord van de Nederlandse regering kan je baas je straks veel makkelijker aan de deur zetten. Hij betaalt je zes maanden loon… in de vorm van opleidingskosten wel te verstaan.

Nederland gidsland? Ook in België wordt de arbeidsmarkt, op aandringen van Europa, langzaam maar zeker naar Duits model gekneed.

Het minste wat je kan zeggen: de relatie van de mens tot de arbeid is de afgelopen decennia wezenlijk veranderd, met als hoogtepunt de invoering van flexicurity. In hun nieuw boek De 360° werknemer geven Jan Blommaert, Paul Mutsaers en Hans Siebers een heldere en toegankelijke beschrijving van die verandering. Ze doen dat aan de hand van levensechte en herkenbare casussen: van de ambtenaar die niet voor promotie in aanmerking komt wegens “onvoldoende authentiek”, tot politiemannen die een persoonlijk ontwikkelingsbudget krijgen om “in zichzelf te investeren”, en de “zelfstandige” subcontractors van PostNL.

“In het nieuwe arbeidsmodel werken we niet meer om te leven, we leven om te werken”, zeggen de academici die alledrie lesgeven in Tilburg. Meer nog, ons gehele leven en het geheel van onze persoonlijkheid worden nu uitsluitend in functie van arbeid gezien. Termen als ‘versoepeling’ en ‘liberalisering’ van de arbeid verbergen een volstrekt tegenovergestelde realiteit waarin de controle op de werkende mens nagenoeg totaal is. Elk aspect van onze persoonlijkheid kan worden gewikt en gewogen in functie van employability. De macht ligt zo meer dan ooit bij de werkgever, en psychotechnieken zoals coaching en leadership-opleidingen zorgen voor een volkomen geïndividualiseerde, hypercompetitieve arbeidsomgeving waarin de mens opnieuw simpelweg ‘menselijke grondstof’ is. In het Engels: human resource.

Bekijk hier de inhoudstafel

Lees hier een fragment

De auteurs

Jan Blommaert is hoogleraar Taal, Cultuur en Globalisering en directeur van het Babylon studiecentrum aan Tilburg University. Hij publiceerde bij EPO o.a. De crisis van de democratie (2007) en De heruitvinding van de samenleving (2011).

Paul Mutsaers werkt als ‘organisatie-antropoloog’ aan de Tilburg School of Humanities en aan de Nederlandse Politieacademie. Hij voltooit een proefschrift over de gevolgen van privatisering, ontbureaucratisering en psychologisering van de politie voor medewerkers met een migratieverleden.

Hans Siebers is historicus en antropoloog en hoofddocent aan de Tilburg School of Humanities en Babylon van Tilburg University. Hij is directeur van de master Management of Cultural Diversity en doet onderzoek naar etnische identiteit en etnische ongelijkheid in arbeidssituaties en op de arbeidsmarkt.

Technische gegevens

isbn: 9789491297298 · 2012 · paperback (12,5 x 20 cm) – 136p. · prijs: € 15.00