Ga naar de inhoud

Dayna Kurtz komt weer optreden

De Amerikaanse zangeres Dayna Kurtz komt in maart spelen op verschillende plekken in Nederland en België. Dat wil je vast niet missen: een van de mooiste stemmen op aarde, en met meer dan alleen hartverscheurende liefdesperikelen op het programma.

3 min leestijd

(Foto van website Dayna Kurtz)

Dayna Kurtz gooit allerhande stijlen door elkaar: blues, jazz, folk, rhythm & blues, noem maar op. Ze heeft daarbij een geheel eigen stijl en – vaak minimalistische – gitaarbegeleiding – En een dijk van een donkere en soms rauwige stem. In dit geval speelt ze met alleen Robert Maché op gitaar als begeleider. Zoals het hoort bij dit type muziek bestaat een groot deel van haar oeuvre uit schaamteloze liefdesdramatiek als reconsider me
{youtube}4ZoFQx8B37g{/youtube}

Kurtz heeft een speciale band met Nederland, ze komt hier vaak en graag, misschien ook omdat ze er aardig wat fans heeft. Een optreden bij Vrije Geluiden en opnames daarvan op internet zal daar bij geholpen hebben. Haar nummer over het eenzaam ronddwalen in regenachtig Amsterdam en nooit meer naar huis willen (waar het vuilnis in de straten brandt) is geweldig. Al suggereert het ook dat het om een junkie gaat.

Dayna Kurtz zit vol met dergelijke wrange, verhalen over mislukte liefdes/levens en rare dromen. Hoewel ze in haar werk niet heel expliciet politiek is, staat er op elke CD wel een of meer nummers die andere dingen dan persoonlijke avonturen bespreken. En ook bij de spaarzame mededelingen tussen nummers door op het podium bij haar optredens aarzelt ze niet om te schamperen op de toestand in de VS waar ze vandaan komt.
Een prachtig kwaad voorbeeld is haar lied over de aanslagen van ‘nine 11’  en hoe de VS als antwoord terreur is gaan zaaien in het Midden Oosten: The Day of Atonement (Dag van verzoening). In 2004 slaat het empire terug en ze vraagt zich af

“would jesus be happy we evened the score
you hypocrites, bullies who profit from war
may your gods all spit on your graves”.

Ze hoopt dat al die goden in wiens naam nu over en weer terreur wordt gezaaid hun volgelingen op aarde naar de hel sturen, als die bestaat, en veel plezier ermee.

I  say all of you gods
tell your squabbling children
whatever the color or call
you can all go to hell (if there is such a thing)
go to hell
have it out
have a ball

{youtube}s8mexYDU1Dk{/youtube}

Ook voor Franse chansons draait ze haar hand niet om, en waarschijnlijk sluit ze haar optredens ook nu weer af met Het Vlakke Land van Brel (of eigenlijk was dat oorspronkelijk Frans: Le Plat Pays), in een aandoenlijk accent in het Nederlands gezongen, ze heeft nu eenmaal lak aan conventies.

Je kunt haar optredens meemaken (zie de website voor details)  op 11 maart in Utrecht, 12 maart in Rotterdam, 13 maart in Borger, 15 maart in Oisterwijk , 16 maart in Zaandam, 18 maart in Oss, 19 maart Schoten (be), 20 maart Middelburg, 21 maart in Neerpelt (be) en/of 22 maart in Nijmegen. Daarna keert ze weer terug naar woonplaats New Orleans en gaat daar verder touren.