Ga naar de inhoud

Creative Commons: na de muziek nu visuals

Creative Commons Nederland roept vormgevers en filmmakers op voor visuals.

2 min leestijd
Placeholder image

Op 25 april deed Creative Commons Nederland (CC NL) een oproep om muziek op te sturen voor de CC NL dvd. Hierop kwamen meer dan 130(!) nummers binnen. Hieruit zijn er dertien tracks geselecteerd, waaronder Messier84 (winaar 3Voor12 Plundert Musea) en We Vs Death (finalist Grote Prijs van Nederland).

Creative Commons Nederland roept nu vormgevers, videokunstenaars, animators en filmmakers op om een of meerdere nummers te kiezen en er een bijpassende video track bij te maken. Hierbij dienen de ingestuurde visuals te worden vrijgegeven onder een Creative Commons licentie naar keuze. Vanaf vandaag (20 juni) tot en met 7 augustus kunnen er visuals opgestuurd worden. Uit de opgestuurde visuals zal een selectie gemaakt worden door een deskundige vakjury. Het uiteindelijk resultaat zullen minimaal twaalf videoclips zijn die tezamen op een dvd verspreid zullen worden. Doel van deze dvd is om de creatieven in Nederland een podium te bieden voor haar kunsten en het promoten van het gebruik van Creative Commons licenties.

Deze wisselwerking tussen muzikale en visuele creatieven is slechts een van de vele mogelijkheden die het gebruik van Creative Commons licenties faciliteert.

Creative Commons (CC) is een initiatief om de distributie en het gebruik van auteursrechtelijk beschermde literatuur, fotografie, muziek, film en wetenschappelijk werk (via het internet) zoveel mogelijk te stimuleren, zonder dat inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. Het traditionele auteursrecht gaat uit van het voorbehouden van alle rechten (“all rights reserved” of “alle rechten voorbehouden”) op een werk. Creative Commons gaat uit van het voorbehouden van enkele rechten.

Recente voorbeelden van het gebruik van Creative Commons licenties zijn het project ‘3VOOR12 Plundert Musea’ van de VPRO en de volledig open-source gerealiseerde 3D korte film Elephants’ Dream van Montevideo en de Blender Foundation.

Creative Commons Nederland bestaat sinds begin 2004 en is een samenwerkingsverband van Waag Society, Stichting Nederland Kennisland en het Instituut voor Informatierecht (IViR ). CC Nederland wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Sinds 2003 zijn er wereldwijd ruim 15 miljoen werken onder een CC-licentie uitgebracht. Variërend van muziekstukken, documentaires, foto’s boeken, weblogs en zelfs lesmateriaal.

Voor meer informatie over de DVD of Creative Commons kunt u kijken op:
www.creativecommons.nl

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Creative Commons Nederland.)