Ga naar de inhoud

Comuna: Verhelderende film over Venezuela

Al jaren schrijft de Duitse Italiaan Dario Azzelini over Venezuela. Nu heeft hij, samen met Oliver Ressler ook een nieuwe film gemaakt: ‘Comuna Im Aufbau’. Eerder maakten ze samen al twee andere films over Venezuela. De beide makers berichten vanuit een radicaal-links perspectief. Interessant is daarbij dat ze niet in het kamp van de Chavez-demoniseerders terecht komen (noch in dat van de verheerlijkers).

1 min leestijd
comuna_dvd

 

Sterker, zoals een recensent in Latijns-Amerika-tijdschrift ILA opmerkt: Chavez is niet het onderwerp van de film en komt er persoonlijk niet in voor. Dat is al opmerkelijk genoeg, want volgens Azzelini is alle aandacht voor Chavez een van de redenen dat nooit goed in beeld komt wat er daadwerkelijk met de bewoners in Venezuela gebeurt.

De film laat tot in details zien hoe de bewoners van een arme buitenwijk van Caracas (Emiliano Hernández) zich organiseren en proberen hun eigen omgeving te ontwikkelen. Ook laat de film zien hoe er netwerken ontstaan van dergelijke gemeentes, hetgeen vanuit de centrale overheid ondersteund wordt. Dat is meteen een van de politieke struikelblokken: een centrale regering die decentralisatie bevordert en het gaat dan ook allerminst van een leien dakje. Maar er gebeurt wel wat, en armen in Venezuela zijn veelal beter af dan lotgenoten in andere landen. Hoe en waarom dat zo is wordt belicht door deze film.

De film is in z’n volle 94 minuten (Engels ondertiteld) online te zien
en als dvd te koop.

Zie ook: Venezolaanse oppositie gul gesteund door VS en Europa (Uitpers 122)