Brochures over het vrijhandelsverdrag EU-US
Twee brochures zijn er recentelijk verschenen, een in het Engels en een in het Frans, over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS waarover momenteel onderhandeld wordt.
(Oorspronkelijk verschenen bij Ander Europa)
28 april 2014 – De strijd tegen het afsluiten van een vrijhandels- en investeringsverdrag tussen de EU en de USA – bekend als TTIP – wordt in de komende maanden een van de belangrijkste mobilisaties van de sociale bewegingen in Europa. Wie zich goed informeert, is meteen gemotiveerd! De pas verschenen brochure The Transatlantic Trade and Investment Partnership (een uitgaven van de Rosa Luxemburg Stiftung) is daarbij een uitstekende hulp. Bondig (36 blz) en helder komen de diverse aspecten van TTIP aan bod: deregulering op allerlei vlakken, aantasting van de democratie, waarmee bedrijven overheden kunnen tot miljardenboetes laten veroordelen … Hier downloaden (2 MB, pdf).
Voor wie Frans leest, is er nog een tweede interessante : Le traité transatlantique – Le comprendre pour le couler (31 blz). Deze werd uitgegeven door de CNE, christelijke bediendenbond in franstalig België. Men vindt er ook heel wat voorbeelden van de ervaringen met andere gelijkaardige verdragen, en bovendien de houding van de verschillende Belgische politieke in het Europees Parlement: alleen Ecolo, Groen en PS stemden tegen een pro-TTIP-resolutie. Hier downloaden (0,6 MB, pdf).
Tevergeefs zoekt men naar een gelijkaardige brochure in het Nederlands, bv. van het ABVV of het ACV. (Tips welkom op ons contactadres). In het ABVV-memorandum voor de verkiezingen wordt ook wel een heel andere toon aangeslagen dan in de CNE-brochure. De instemming van de sp.a met de TTIP-onderhandelingen zal daar wel niet vreemd aan zijn. In dit memorandum gaat het i.v.m. TTIP niet verder dan wat naïeve princiepsverklaringen: “Wij steunen het beginsel van de handel, met het opnemen van een clausule voor naleving van de sociale en milieunormen in de vrijhandelsakkoorden. Dit moet het leidend principe zijn bij een transparante evaluatie over de huidige en toekomstige discussies over handelsakkoorden – of het nu bilaterale akkoorden van België, van Europa (bijvoorbeeld de onderhandelingen met de VS of met Canada) of ook multilaterale onderhandelingen binnen de WHO betreft.” (hm)