Ga naar de inhoud

Brochure over De Financialisering van Huisvesting

Er is een dikke brochure uitgekomen van the European Action Coalition for the Right to Housing and to the City (de Europese actiecoalitie voor het recht op huisvesting en de stad)

2 min leestijd

(Door European Action Coalition for the Right to Housing and to the City, bron website Rosa Luxemburg Foundation)

Elke dag zijn leden van de Europese Actiecoalitie voor Het Recht op Huisvesting en de Stad getuige van de uitingen van de huisvestingscrisis en voelen zij de noodzaak om de systemische oorzaken daarvan aan te pakken. We weten dat we moeten erkennen dat financieringskapitaal een enorm voordeel heeft verkregen doordat woningen werden gecommodificeerde (op de markt vrij verkoopbaar, vert.) en in toenemende mate werden omgevormd tot objecten voor financiële speculatie.

Dit proces maakt deel uit van de financialisering van woningen, naast de toenemende dominantie van financiële actoren bij de productie en uitwisseling van woningen en gerelateerde veranderingen in de markt, en bij de staat en huishoudens. Maar we kunnen ook erkennen dat de omvorming van woningen tot een financieel product niet betekent dat kapitaalaccumulatie door uitbuiting niet blijft functioneren in de productie van woningen.

Terwijl we observeren hoe kapitaal wordt geaccumuleerd door huisvesting en hoe de financialisering van invloed is op het eigen woningbezit, particuliere huurwoningen en zelfs sociale woningen, moeten we niet vergeten te vragen hoe dit proces samenhangt met andere vormen van kapitaalaccumulatie in het hedendaagse kapitalisme.

Download hier een PDF versie van het rapport (Engelstalig): Download PDF version

Toevoeging globalinfo:

Website Europese Coalitie

Een filmpje uit 2017: {youtube}dYN4Kvw4jRc{/youtube}