Ga naar de inhoud

Brandstof voor het oppoken van de kosten voor levensonderhoud

Nieuw onderzoek laat zien hoe de lobby van fossiele brandstoffen-multinationals in Europa sinds de oorlog in Oekraïne maatregelen heeft aangevallen en vertraagd die de energiekostencrisis hadden kunnen verhelpen.

3 min leestijd

 (Door Corporate Europe Observatory, 2 november 2022, vertaling globalinfo.nl, dol op zijn donateurs)

In het kielzog van de recordwinsten van Big Oil in het derde kwartaal, onthult een nieuw onderzoek van Corporate Europe Observatory dat vanaf het begin van de Oekraïne-oorlog de Europese grote spelers op het gebied van fossiele brandstoffen hun ongekende toegang tot de EU-leiders hebben gebruikt om beslissende politieke actie op de energiemarkten te vertragen en te minimaliseren, waardoor ze hun winsten konden beschermen ten koste van miljoenen huishoudens met een verlammend hoge energierekening.

Belangrijkste bevindingen

Ongekende toegang om te lobbyen tegen maatregelen:

  • De fossiele-brandstofindustrie had sinds de invasie in Oekraïne meer dan honderd lobbybijeenkomsten met hoge ambtenaren van de Commissie – meer dan één per twee werkdagen.
  • Toen de EU in maart haar plan aankondigde om van het Russische gas af te stappen, had Commissievoorzitter Van der Leyen een ontmoeting met de CEO’s van Shell, BP, Total en Eni, georganiseerd door de Europese Ronde Tafel van de Industrie (European Round Table of Industry, ERT). De CEO’s waarschuwden voor “gesjoemel met de markt” en voor de invoering van een “problematisch” plafond voor de gasprijzen. Na aanhoudende druk van de nationale regeringen heeft de EU maanden gewacht alvorens zelfs maar een prijsplafond te overwegen.
  • In Frankrijk heeft TotalEnergies zich met succes verzet tegen een windfall tax (belasting op overwinst, vert.), waarbij haar CEO beweerde dat het publiek in haar winst deelt “door naar onze tankstations te komen en onze afgeprijsde benzine te kopen”.

Lobbyen voor meer fossiele brandstoffen

  • Von der Leyen (Voorzitter van de Europese Commissie, vert.) en de CEO’s van Big Oil zijn overeengekomen een taskforce op te richten die de EU in de toekomst moet adviseren over welke maatregelen “haalbaar” zijn, waar nieuwe gasvoorraden vandaan moeten komen en welke nieuwe infrastructuur moet worden aangelegd.
  • De EU- en Amerikaanse olie- en gaslobbygroepen hebben ook samengewerkt met hooggeplaatste leden van het Europees Parlement om aan te dringen op meer binnenlandse gasproductie en meer invoer.

Pascoe Sabido, onderzoeker en campagnevoerder bij het Corporate Europe Observatory, zei: “Shell, TotalEnergies, Eni en Repsol hebben dit jaar tot nu toe maar liefst 78 miljard euro verdiend. Die winst zou moeten worden gebruikt om de miljoenen huishoudens te helpen die momenteel worstelen om hun rekeningen te betalen, maar in plaats daarvan gaat het grootste deel naar de aandeelhouders.”

“Deze torenhoge winsten waren alleen mogelijk dankzij olie- en gasbedrijven die sinds de invasie van Oekraïne ongekende toegang hebben tot de EU-leiders. In plaats van een energiecrisis het hoofd te bieden die ze zelf gemaakt hebben, hebben lobbyisten van fossiele brandstoffen overheidsmaatregelen tegengehouden en de steun opgekrikt voor meer gas. Dankzij hun acties stevenen we af op torenhoge energieprijzen, bedrijfswinst, fossiele-brandstofverslaving en een klimaatramp. Het is duidelijker dan ooit dat we een Fossielvrije Politiek nodig hebben.”

Zie het onderzoek (in het Engels) hier

Zie voor meer informatie over de door de ERT geïnspireerde “EU Energy Platform Industry Advisory Group” het nieuwe rapport  “A ‘Gastastrophic’ Mistake” hier.