Boekbespreking: Getting Up for the People (Oaxaca)
Wie herinnert zich het nog? In 2006 vond er in Oaxaca, Mexico een grote opstand plaats. Inmiddels zijn hier tientallen boeken over verschenen. De meeste in het Spaans en een handjevol in het Engels. Het sympathieke PM Press heeft naast het artistieke Diario De Oaxaca: A Sketchbook Journal of Two Years in Mexico het vermeldenswaardige Teaching Rebellion: Stories from the Grasroots Mobilisation in Oaxaca uitgebracht. Klik hier voor onze recensie destijds. Gelukkig is Getting Up for the People geen nieuwe opsomming van feiten, maar een mooie aanvulling. Het vertelt het verhaal van de samenscholing van revolutionaire artiesten in Oaxaca (ASARO). En uiteraard neemt het ons ook weer terug in de tijd.
Tijdens de grootschalige volksopstand in 2006, geleid door de lerarenvakbonden, was Oaxaca-Stad bezaaid met revolutionaire kunst en bijna op iedere straathoek stond bijna wel een kraampje waar je actie dvd´s en revolutionaire muziek cd´s kon kopen. Het historische centrum was afgezet met allerlei barricades: van uitgebrande stadsbussen tot stapels puin en stenen. Alle overheidsgebouwen waren bezet, de televisie en radiostations waren overgenomen door het volk en in geen velden of wegen waren er politici of agenten te bekennen.
In november 2006 stuurde de federale overheid hun troepen naar de stad om de ´orde´ weer te handhaven. Dit ging gepaard met grof geweld waarbij veel gewonden, alsook doden, bij zijn gevallen. Tot op de dag van vandaag patrouilleren politieagenten in het centrum van de stad om (onder andere) nieuwe opstanden te voorkomen.
Dat er een nieuwe opstand plaats zal vinden is vrij klein. De bevolking leeft met de ervaring dat 2006 weinig heeft opgeleverd, behalve heel veel repressie. En mensen hebben het te druk met overleven. De prijzen zijn na de financiële crisis in 2008 gigantisch gestegen. Daarnaast hebben de leraren bijna geen enkele steun vanuit de bevolking meer. Ze blijven met dezelfde acties bezig: het blokkeren van autowegen en het bezetten van supermarkten. Het zijn vooral de inwoners die door de acties getroffen worden.
Mexico kent een lange geschiedenis als het gaat om kunst en opstand. Ook tijdens de Mexicaanse revolutie werd kunst als actievorm gebruikt.
De kunstprojecten van ASARO zijn een van de weinige projecten die na 2006 overeind zijn blijven staan. Interessant detail is dat ASARO tegenwoordig wordt gesubsidieerd door de lokale overheid. Het runt een workshop/galerie, Espacio Zapata, in het centrum van de stad. En met regelmaat gaan ze naar afgelegen dorpen om workshops voor kinderen te organiseren. César, ASARO vrijwilliger, legt uit in het boek. ´Workshops helpen jongen mensen in zichzelf te geloven. Voor een gemeenschap die aan het worstelen is, zijn de workshops als een groeiende kracht in hun verzet tegen de problemen waarmee ze geconfronteerd worden.´
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in revolutie en kunst is Getting Up for the People een aanrader. Heb je meer interesse in Oaxaca 2006 in het algemeen en hoe het verzet destijds was georganiseerd, is het interessanter om Teaching Rebellion uit 2008 er op na te slaan.
Beide boeken gaan over verandering. Yescka, ASARO vrijwilliger, legt dit mooit uit in het boek. ´Wij gebruiken dezelfde tactieken als de bedrijven die de stad aanvallen om ons consumptiegoederen te laten kopen. Wij draaien het om en zeggen, oké dan, hier, consumeer verandering.´
Getting Up for the People- The Visual Revolution of ASAR-Oaxaca.
ASARO, Mike Graham de La Rosa, Suzanne M. Schadl
PM Press 2014, ISBN 978-1-60486-960-6, 96 pagina´s
Distributie Europa: Turnaround Publisher Services Ltd