Ga naar de inhoud

Bérurier Noir for President

De opkomst van extreemrechtse partijen heeft ook een (en maar ééń) positief bij-effect. Ouwe punkmeezingers worden weer populair. Nadat het Die Ärzte overkwam in Duitsland in 2015, is het nu de beurt aan de allang opgeheven Béruriers Noir in Frankrijk in de strijd tegen een overwinning van het Front National in Frankrijk.

2 min leestijd

Een zin uit hun nummer Porcherie (Varkensstal) uit 1985, toen geschreven toen het Front National voor het eerst dreigde te winnen, onder leiding van vader Le pen, La jeunesse emmerde le Front national, duikt nu overal op. En het nummer zelf ook.

Hier de tekst in het Frans

Op de website van The Guardian wordt de achtergrond van dit nummer toegelicht, onder andere door de muzikant die het schreef zelf.

Wat niet in het stuk staat is dat een Franse techno-DJ een belangrijke rol gespeeld heeft in deze revival. Laurent Garnier speelde het nummer als slotnummer op een grote bijeenkomst tegen extreemrechts bij de verkiezingen van 2017.

De Bérurier Noir (‘les Bérus’ als je hip wilt doen in het Frans) zijn een legendarische punk-rockband die een grote schare fans hadden en altijd aan radicaal linkse campagnes hebben bijgedragen. De naam is die van een persoon uit een eindeloze detectiveserie (a la Baantjer) van de schrijver Frédéric Dard. Hun optredens waren steevast enorme feesten en op het laatst traden ze letterlijk met een circus op. Ze hielden er al eind jaren ‘80 mee op.

Het Franse maandblad Le Monde Diplomatique schreef toevallig vorige maand een stuk over ze en beschreef daarbij hoe belangrijk ze waren voor een linkse jeugdbeweging

In 2015 was een punknummer van de Duitse groep Die Ärzte een motor achter een brede antifascistische beweging tegen de opkomst van fascistische bewegingen aldaar. Het nummer ‘Schrei nach Liebe’werd overal ingezet.
We schreven er natuurlijk toen over, en wel hier.