Ga naar de inhoud

Bella Chiao 2.0

De bewegende beelden van het tafereel in Modena, Italië, toen de fascistenleider Matteo Salvini daar op bezoek kwam op 18 november, zijn tamelijk ‘viral’ gegaan. 7000 demonstranten vulden het plein waar Salvini had willen optreden en zongen daar gezamenlijk een ontroerende versie van Bella Chiao, het beroemdste lied uit het verzet tegen de fascisten van Mussolini.

2 min leestijd

(Foto van 6000sardine/Facebook)

{youtube}9T6MwHiQUSI{/youtube}

Salvini besloot zijn optreden te verplaatsen naar een wat mindere horeca-aangelegenheid verderop in de stad.

Eerder was er een vergelijkbare tafereel, maar dan met dubbel zoveel mensen, in Bologna.

Uit het bericht onder de video:

Modena, Italië – 18 november 2019] In de Noord-Italiaanse stad Modena hebben meer dan 7000 mensen zich samengepropt in het kader van een groeiende “sardientjesbeweging” tegen de politiek van de neofascist Matteo Salvini, waarin tegenstanders proberen de aantallen die hij naar zijn bijeenkomsten trekt te verslaan.

Demonstranten kwamen maandagavond samen in de regen op de Piazza Grande, toen de voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken in de stad campagne voerde voor de cruciale regionale verkiezingen in Emilia-Romagna. Het volgde op een bijeenkomst van naar schatting 12.000-15.000 mensen in Bologna afgelopen donderdagavond in een hevige regenbui om de lancering van een campagne van de kandidaat van de Liga, Lucia Bergonzoni, tegen te gaan om te strijden voor het presidentschap van Emilia-Romagna als onderdeel van een alliantie met de kleinere extreem-rechtse partij ‘Broeders van Italië’, en het Forza Italia van Silvio Berlusconi.

De volgende demonstratie is gepland in de kuststad Rimini op zondag, waar Salvini het regionale hoofdkwartier van de Liga zal inhuldigen. Salvini heeft beloofd “Emilia-Romagna van links te bevrijden” bij de verkiezingen op 26 januari. Dit is dus het antwoord van de mensen tegen zijn neofascistische agenda.

De sardienenprotesten werden bedacht door vier vrienden uit Bologna als een tegenhanger van Salvini’s opscheppen over het vullen van de Italiaanse pleinen met supporters. Zijn coalitie lanceerde zijn campagne in een overdekte sportarena in Bologna met de capaciteit om ongeveer 5.700 mensen te huisvesten. “De limiet was al bepaald en dus besloten we te proberen 6000 mensen te verzamelen op het Piazza Maggiore,” zei Andrea Garreffa, een van de vier vrienden. “Uiteindelijk kwamen er tussen de 12.000 en 15.000 mensen. Er waren mensen van alle leeftijden, samengepakt als sardientjes in de regen. Hun aanwezigheid was een boodschap van verzet tegen de haat die extreemrechts Emilia-Romagna probeert aan te wakkeren”. De beelden van de overvolle pleinen in Bologna en Modena werden breed gedeeld op sociale media, wat aanleiding gaf tot soortgelijke initiatieven in Florence en Benevento, een stad in de zuidelijke regio van Campanië.

Meer beelden en een (Duitstalig) verslag hier

Meer achtergrond over de Sardientjesbeweging in het Engels hier

{youtube}ALJnRcXadZg{/youtube}