Ga naar de inhoud

Anarchistische kunst, nu

Wie afgelopen zomer in Monnickendam en omstreken rondliep, zag overal prachtige posters met de aankondiging voor een tentoonstelling van het werk van een mysterieuze Anarchistische Tuinman in het museum de Speeltoren. Als je goed om je heenkijkt blijkt er tegenwoordig overal anarchistische kunst te zijn. Welke kunst is dat trouwens niet?

3 min leestijd

(Illustratie: Gedicht G.W. Sok bij 25e verjaardag OCCII, poster door Rogier Smal)

Thom Holterman heeft op zijn website melding gemaakt van de tentoonstelling van de schilder Melle die op 19 november opent in het Domela Nieuwenhuis Museum in Heerenveen.

De tentoonstelling loopt tot 5 maart 2018. Dit is de website van het museum.

Actuele politieke strijd in het Oostblok

(van de aankondiging:) Framer Framed presenteert ItWon’tBeLongNow,Comrades!, een groepstentoonstelling die samenvalt met de 100ste verjaardag van de grote socialistische Oktoberrevolutie in Rusland. Geografisch gezien richt de tentoonstelling zich op landen die direct beïnvloed zijn door de Oktoberrevolutie (en het daarop volgende communistische regime). ItWon’tBeLongNow,Comrades! verkent de mogelijke emancipatorische kracht van revolutie en verzet in deze postcommunistische regio’s – vaak in het licht van de complexe geschiedenis van deze gebieden.

(Van een bezoeker:) Daar zijn opmerkelijke beelden/installaties/films te zien uit verschillende landen in wat vroeger het Oostblok heette. Twee curatoren uit respectievelijk Rusland en Letland hebben uit verschillende landen bijdragen gehaald van kunstenaars die worstelen met de vraag hoe er met zo’n erfenis (van mislukte revolutie met stalinistische nasleep) nog politieke strijd gevoerd zou kunnen worden. En een deel komt dan uit op een anarchistische conclusie, al is die niet altijd expliciet, en je ziet directe actie, historische beelden van de geschiedenis van anarchistisch verzet in Oekraïne (voor de kenners: de Makhnovstsjina), en de lichamen/kleren van demonstranten. Nog tot 12 november te zien in de Tolhuistuin, IJpromenade 2 (bekijk ook het programma voor extra evenementen)

Framer Framed: https://framerframed.nl/

It won’t be long now, comrades

—————–

De tentoonstelling van werk van Anarchistische tuinman Reinier Langendijk is net afgelopen en dus niet meer in Monnickendam te zien. Hoewel het bezoek aan het stadje en het museum de moeite waard blijft. Het is een soort verborgen versie van Volendam, maar dan zonder al teveel toeristen en Wildersstemmers.

En anders is er altijd nog het internet natuurlijk

Of Banksy (vandaag)

Of het Multatuli Museum in Amsterdam

Of de tentoonstelling van grafisch labyrint van schrifftekens in Nautilus op het Zeeburgereiland in Amsterdam (opening vrijdag 3 november 17:00)

Of muziek in OCCII (http://occii.org/)

Of van Het Brandt

{youtube}4X9SZL2DjuE{/youtube}

5 november in Lux in Nijmegen te zien (fedbook)

Boeken in het Fort van Sjakoo

Of Han Bennink in Kranenburgh Bergen en in hetzelfde museum Frederique van Rijn.

Het is op de website van het museum niet te zien of ze in de kelder nog steeds het atelier van Lucebert uitgestald hebben. Bij de overzichtstentoonstelling van deze magnifieke dichter/schilder en levensgenieter was dat zo en dat was een hele mooie ervaring. Alsof je de ‘keizer der vijftigers’ zo tegen het lijf zou kunnen lopen. Een van de dingen die daar aan de muur hing, was zijn wanhopige gedicht aan Breyten Breytenbach, collega dichter die in Zuid Afrika door het apartheidsregime gevangen was gezet. Lucebert schreef de volgende woorden, die aankomen als een… nou ja lees maar:

Breyten Breytenbach Mag de maan Zien

1

van ver blies het zwijn zonder gezicht

en vandaag kwam naar hier het bericht

dat je na twee jaar potdicht cachot

een dun matras kreeg en een beetje maan

dit gedicht schaamt zich gedicht te zijn

woede wil andere wapens dan woorden

ja het schaamt zich gedicht te zijn en geen schot

waarmee het – dichter – jouw beul kan vermoorden