Ga naar de inhoud

15 miljoen euro

15 miljoen euro die dik terugbetaald gaan worden in opdrachten in binnen- en buitenland. 15 miljoen euro om de middenstand in Den Haag een aardige boost te geven. 15 miljoen euro die uit de begroting van ontwikkelingssamenwerking komt, maar men zocht nog naar sponsoren die voor vervoer, verblijf, decor, voeding of technische snufjes wilden doneren.

4 min leestijd

(Door Jose van Leeuwen, oorspronkelijk verschenen op konfrontatie.nl foto van website GES)

Is of was het de prijs waard? Ik hoop dat de rekenkamer met een berekening komt en mijn argwaan kan beteugelen.

Begin juni werd in het World Forum te Den Haag de Global Entrepeneurship Summit gehouden. Een Amerikaans-Nederlandse handelsbijeenkomst met namen als Ivanka Trump, (who the hell is Ivanka), Koningin Maxima, minister Kaag van Buitenlandse zaken (D66) en minister van Buitenlandse zaken van de VS Michael Pompeo. Heer Pompeo is van alle markten thuis is, gediend in het leger, vliegtuig-/wapenindustrie, veiligheidsdiensten (CIA) en olie-industrie. Een hardliner afkomstig uit de Teaparty.

In het deftige Statenkwartier en het nabijgelegen Novotel moesten de zonnepanelen uit i.v.m. veiligheid. ‘Om technische redenen’, zegt het Agentschap Telecom. Volgens het Agentschap zijn zonnepanelen vaker stoorzender. Niet alleen C2000 heeft er last van, maar ook tv’s, portofoons, apparatuur van radio-amateurs en elektronische deuropeners. Drie weken uitzetten van zonnepanelen scheelde 700 euro maar onduidelijk wie de schade gaat betalen. (bron)

Ivanka Trump, dochter van schreeuwlelijk en oorlogshitser Donald Trump mocht de aanwezigen toespreken over women-empowerment. Vrouw van Jared Kushner die de arrogantie heeft Palestijnen een racistisch akkoord met Israel te laten accepteren, zakenvrouw die haar kleding in Indonesië liet maken. (bron)

Het doel van deze CES is of was, het bespreken van manieren om de volgende golf van ondernemerschap en innovatie en de toekomst van landbouw, mobiliteit, energie, gezondheid en water te ondersteunen. The Summit zal nieuwe verbindingen smeden via samengestelde matchmaking en netwerken, workshops en hands-on advies

Veel mooie jonge mannen en vrouwen worden geëerd om hun ideeën, om hun bijdrage die de ‘maatschappelijke problemen van nu ‘kunnen helpen oplossen’. Grote namen, startups, netwerken en nog meer netwerken. Allemaal om de maatschappelijke uitdagingen in de toekomst te kunnen oplossen.

Maar wat zijn die problemen dan en wie wil die echt gaan oplossen/aanpakken/voor wie/door wie?

Zouden zij de belastingontduiking niet als een van de problemen van nu en de toekomst willen bestempelen, Google heeft in 2017 19,9 miljard euro via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is ongeveer 4 miljard euro meer dan de internetgigant een jaar eerder door deze belastingroute liet stromen. Shell, Philips en vele andere multinationals die aanwezig waren, betalen weinig tot geen bedrijfsbelasting. Oxfam schat dat dit de ontwikkelingslanden nu jaarlijks een slordige 100 miljard dollar kost aan gederfde belastinginkomsten. Zou er niet eens een top moeten komen om openheid te geven over de wetgeving en routes die belastingontduiking mogelijk maken en wat er van dat geld allemaal gedaan zou worden. Dan zou ik zelfs willen doneren voor voedsel, verblijf of transport. Dan zouden de kosten geen 15 miljoen zijn omdat dit uit de winstbelasting van bedrijven betaald zou kunnen worden. Het afwijzen van het normaliseren van belastingontduiking zou een statement moeten worden.

Maar ja, zou daar Maxima dan komen praten, zou zij het schoolvoorbeeld kunnen zijn van belastingontduiking of zou ze de eer overlaten aan Google of Microsoft? Zou zij zich inzetten nu net ontdekt is dat zij het klappen van de zweep aardig onder de knie heeft wat betreft belastingontduiking?

Bedrijven zeggen zich in te zetten voor preventie en kunstmatige intelligentie. De gezondheidszorg in Nederland zou in 2040 174 miljard gaan kosten, tijd om die kosten natuurlijk in te dammen door kunstmatige intelligentie waar bedrijven goudgeld aan kunnen verdienen. Het helpt natuurlijk niet als wij niets doen aan de kosten van behandelingen, medicijngebruik, ontwikkelingskosten, patenten en subsidies. Een bericht wat ik vond op twitter, * One vial of insulin cost $21 in 1996, compared to $320 in 2018. The cost of Big Pharma’s outrageous greed is American lives. If they will not end their greed then we will end it for them.* Bernie Sanders. Dat is links denken.

Twee weken geleden stond er in het NRC dat miljoenen kinderen in de VS geen goed onderwijs hebben, dat het openbaar onderwijs er van erbarmelijke kwaliteit is en er een soort geinstitutioneerde onwetendheid heerst. Wel hebben velen een mobiele telefoon en gebruiken ze apps van een van de grote belastingontduikers. Belastingontduikers die het verschil in onderwijs kunnen maken.

Ik weet niet of ik een oude zeur ben als ik argwanend ben als ik Coca-Cola in de werkgroep ‘water’ zie staan Als ik denk dat dit werkelijk niet veel aan de problemen zal doen daar de insteek ; economische groei’ ’neoliberalisme ‘is.

15 miljoen euro

Jose van Leeuwen