Ga naar de inhoud

Zware repressie tegen protesten Honduras

Studenten worden al dagenlang gegijzeld gehouden door militairen op de universiteit van tegucigalpa, nadat meerdere studenten door militairen vorige week neergeschoten waren.. Meer dan 1000 artsen en leraren zijn nu de straat opgegaan om internationale aandacht aandacht te vragen voor deze nieuwe repressiegolf.

4 min leestijd

(Door globalinfo.nl, foto’s radioprogresso)

De Venezolaanse nieuwszender telesur besteedt aandacht aan de situatie onder de kop “Bewoners Honduras vragen VN om hulp om staatsterrorisme te stoppen temidden van zware repressie”

Een snelle vertaling van hun artikel:

Dokters en leerkrachten stellen dat de repressie door de politie een niveau bereikt dat vergelijkbaar is met dat van de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Meer dan 1.000 Hondurese artsen en leraren demonstreerden dinsdag naar het hoofdkwartier van het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Rechten van de Mens (OHCHR) in Tegucigalpa, waar ze de multilaterale instelling vroegen om het land te demilitariseren en het “staatsterrorisme” dat president Juan Orlando Hernandez (JOH) heeft geïmplementeerd te helpen ontmantelen.

“We vragen om demilitarisering van het grondgebied”, zei Suyapa Figueroa, de voorzitter van de Hondurese Medische Vereniging (CMH), en voegde eraan toe dat “we het huidige staatsterrorisme niet kunnen toestaan”.

Tijdens de demonstratie schreeuwden de burgers “meer geneesmiddelen, minder cocaïne,” een uitdrukking die aan de schandalen herinnerde die hoge overheidsambtenaren de afgelopen tijd steeds vaker in verband brachten met internationale drugssmokkel.

Het Platform voor de Verdediging van de Gezondheidszorg en het Onderwijs (PDSE) heeft zijn petities ingediend bij de medewerkers van het OHCHR in een poging om de repressie van de politie, die sinds vorige week is geëscaleerd, te stoppen.

 “In deze regering bereikt de repressie een niveau dat vergelijkbaar is met dat van de jaren tachtig, toen de doodseskaders selectief leiders vermoordden”, aldus Luis Sosa, een leraar die deelnam aan de mars.

​​​​​​This afternoon during protest in southern city of Choluteca, 25 yr old Maynor Geovani Rodriguez was injured in both of his legs by gunshots fired by civilian believed to be undercover or infiltrated state security agent. He is being treated in hospital in Tegucigalpa #Honduras pic.twitter.com/T6a7QskkbB

— Honduras Solidarity (@hondurassol) June 26, 2019

 Volgens de lokale media blijven studenten protesteren op de campussen van de Nationale Autonome Universiteit van Honduras (UNAH) in Tegucigalpa en San Pedro Sula en op andere openbare en particuliere onderwijscentra in het land.

De student Journalistiek aan de UNAH Kevin Contreras bekritiseerde internationale media omdat ze er niet in slagen om te berichten over de massa-arrestatie van middelbare school-leerlingen bij de protesten van dinsdag, toen de militaire politie traangas afschoot op de jonge betogers.

In het departement Cortes, nam de militaire politie Woensdag het Departementale Directoraat van Onderwijs in, om leraren te verhinderen om protestacties uit te voeren.

De PDSE-leiders van hun kant spoorden de bevolking aan om in de strijd te blijven en bedankten de ouders voor hun sterke steun voor de demonstraties van leraren en artsen.

desde CIVICUSespanol condenamos y exigimos el fin de la brutal represión ejercida contra las protestas pacíficas en #Honduras por parte de las fuerzas de seguridad de @JuanOrlandoH.
Por el momento, se cuentan 3⃣personas muertas y 2⃣0⃣heridas.
+ Info: https://t.co/hsnGKNcVlG pic.twitter.com/MVv70MOEGT — CIVICUS Español (@CIVICUSespanol) June 26, 2019

 (“Vanuit @CIVICUSespanol veroordelen en eisen wij het einde van de brute onderdrukking van de vreedzame protesten in Honduras door de veiligheidstroepen van Juan Orlando Hernandez. Op dit moment zijn er 3 mensen dood en 20 gewond.”

De sociale ontevredenheid begon zich in het Midden-Amerikaanse land te ontvouwen op 26 april toen het Nationale Congres de “Wet voor de Herstructurering en Transformatie van de Gezondheids- en Onderwijssectoren” aannam, een hervorming die gesteund werd door de rechtse president die zich richt op de privatisering van de gezondheids- en onderwijsvoorzieningen.

Dokters, docenten en studenten begonnen onmiddellijk met demonstraties die het ontslag van de president eisten. Vorige week sommige braken sommige landelijke politiediensten rang en sloten zich aan bij de burgerlijke protesten, die twee maanden lang doorgingen.

JOH (president Juan Orlando Hernandez , vert) gaf vervolgens opdracht dat zo’n 5.000 leden van de Public Order Military Police (PMOP), een speciale wapen- en tactiek-eenheid die is opgericht om de georganiseerde misdaad te bestrijden, op straat gemobiliseerd zouden worden om demonstranten aan te pakken.

Als gevolg hiervan zijn er ’s nachts drie doden en meer dan 20 gewonden gevallen in Tegucigalpa op 20 juni. Een paar uur later vertrok de Hondurese first lady Ana Garcia in het presidentiële vliegtuig naar de Verenigde Staten. 

Op 24 juni bestormden PMOP-militairen de UNAH-campus in Tegucigalpa en schoten vijf studenten neer in een actie die door mensenrechtenverdedigers is veroordeeld.