Ga naar de inhoud

Zorgpersoneel wereldwijd vs covid-19 criminelen

Vakbonden van verpleegkundigen uit 28 landen, die meer dan 2,5 miljoen gezondheidswerkers vertegenwoordigen, gecoördineerd door Global Nurses United en Progressive International, verenigen zich tegen Covid-19 criminelen

4 min leestijd

(Bron verklaring ‘carers of the world’ vertaling globalinfo.nl, die donateurs nodig heeft)

Wij zijn verpleegsters uit de hele wereld die opstaan tegen grote farmaceutische bedrijven en de regeringen die ze hebben overgenomen

(*) Op dit moment overweegt de Wereldhandelsorganisatie een voorstel dat zou kunnen helpen de pandemie te beëindigen. Dit zou tijdelijk de octrooibescherming op recepturen voor vaccins opheffen.

(*) Maar de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen en Singapore houden het tegen, waardoor miljoenen levens over de hele wereld in gevaar komen.)

(*) Dit is een duidelijke schending van ons recht op gezondheid – van verpleegkundigen, verzorgers en patiënten. Daarom slepen we hen nu voor de rechter.

(*) Wij eisen een dringend onderzoek naar de obstructie van de ontheffing door deze Covid-19 misdadigers.

Lees onze volledige klacht bij de speciale rapporteur voor gezondheid van de VN hier

Website Internationale vakbonden verpleegkundigen

(Toevoeging globalinfo: Zie ook Gwen van Eijk op Sargasso hierover)

————————

Tekst klacht bij VN:

Dringende oproep om een missie naar de Wereldhandelsorganisatie te sturen en een halt toe te roepen aan de schendingen door staten van het recht op lichamelijke en geestelijke gezondheid van iedereen door hun verzet tegen de COVID-19 TRIPS waiver bij de Wereldhandelsorganisatie.

Geachte Dr. Mofokeng:

Namens de ondergetekende vakbonden van verpleegkundigen uit de hele wereld, verenigd via onze internationale federatie, Global Nurses United, en gecoördineerd door Progressive International, schrijven wij u om de misdaden van de regeringen van enkele van ’s werelds rijkste landen aan te vechten.

Verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers hebben in de frontlinie gestaan van de reactie op de COVID-19 pandemie, en we zijn getuige geweest van het duizelingwekkende aantal doden en het immense lijden veroorzaakt door politieke inactiviteit.

We hebben rechtstreeks de beangstigende tol gezien die COVID-19 heeft geëist van onze patiënten, onze gemeenschappen, en onze collega’s in de gezondheidszorg. Honderdduizenden verpleegsters en andere gezondheidswerkers over de hele wereld zijn besmet geraakt en velen zijn gestorven. Het einde van deze pandemie is nog lang niet in zicht.

Het aantal COVID-19-gevallen blijft in talrijke delen van de wereld stijgen, terwijl farmaceutische bedrijven en regeringen er niet voor hebben gezorgd dat essentiële behandelingen en vaccins eerlijk worden verdeeld om de pandemie het hoofd te bieden.

Landen met hoge inkomens hebben meer dan 7 miljard bevestigde vaccindoses aangeschaft, terwijl landen met lage inkomens slechts ongeveer 300 miljoen doses hebben kunnen aanschaffen. Deze ongelijke verdeling van vaccins is niet alleen zeer onrechtvaardig voor de mensen in lage- en midden-inkomenslanden die een hoog risico blijven lopen om COVID-19 op te lopen en verder te verspreiden, maar biedt ook de mogelijkheid om nieuwe varianten te ontwikkelen, waarvan sommige resistent kunnen zijn tegen de huidige beschikbare vaccins.

De ontwikkeling en verspreiding van nieuwe varianten vormt een ernstig risico voor alle mensen in de wereld. Deze dodelijke ziekte heeft eens te meer aangetoond dat geen enkel land alleen staat tegenover een wereldwijde volksgezondheidscrisis.

Er is een oplossing: Een voorstel om tijdelijk af te zien van de bescherming van intellectuele eigendom voor COVID-19 vaccins en behandelingen wordt momenteel besproken in de Wereldhandelsorganisatie.

Maar in plaats van deze ontheffing te steunen, beschermen bepaalde regeringen de winsten van grote farmaceutische bedrijven ten koste van de volksgezondheid. In uw brieven van 19 oktober 2021 hebt u bepaald dat “de staten een collectieve verantwoordelijkheid hebben om alle beschikbare middelen aan te wenden om een snellere toegang tot vaccins te vergemakkelijken, onder meer door een tijdelijke ontheffing van de desbetreffende intellectuele-eigendomsrechten in het kader van de WTO-Overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendom (TRIPS-Overeenkomst) in te voeren”.

Het is nu duidelijk: aanhoudend verzet tegen de TRIPS-ontheffing leidt tot de schending van de mensenrechten van volkeren over de hele wereld.

Wij verzoeken u dringend een missie naar de Wereldhandelsorganisatie te sturen om de in deze petitie uiteengezette feiten te onderzoeken en vast te stellen wat wij als waarheid weten: deze landen hebben onze rechten en de rechten van onze patiënten geschonden – en het verlies van talloze levens veroorzaakt – van verpleegkundigen en andere zorgverleners en van degenen voor wie wij hebben gezorgd.

Wij, die zorg verlenen – wij zijn er getuige van. Wij getuigen nu.

Met vriendelijke groet, Annie Butler, Federal SecretaryAustralian Nursing & Midwifery FederationAustralia (zie rest ondertekenaars hier)