Ga naar de inhoud

zo 22 feb: radicale arbeidsstrijd


Nieuwe strijd rond arbeid, inkomen en publieke voorzieningen.
Zondag 22 februari
14.00 uur MKZ, 1e Schinkelstraat 16 Amsterdam

 

3 min leestijd
Placeholder image

Terwijl de maatschappij en economie omgeploegd worden door neoliberale ondernemers en politici en een economische crisis van legendarische omvang op ons afkomt, zit de de vakbeweging in Nederland  in een diepe crisis. Ze lijkt wel steeds conservatiever te worden en zich steeds meer te schikken in haar rol van meeregeerder. Ze heeft dan ook geen aantrekkingskracht meer op mensen die zich willen organiseren en verzetten tegen de economische orde.

In veel naburige landen zijn wel inspirerende organisaties of bewegingen actief, die radicaal verzet weten te combineren met antikapitalistische analyses en een relatief grote aanhang hebben. Om een keer te leren van deze voorbeelden, hebben we vertegenwoordigers van twee zeer verschillende organisaties gevraagd om informatie te komen geven. Het betreft de Workers Solidarity Movement (WSM) uit Ierland en de anarchosyndicalistische vakbond SAC uit Zweden (*). Het zijn beide organisaties die hun activiteiten en visie niet beperken tot pure belangenbehartiging van hun leden, maar ook campagnes voeren tegen privatisering en liberalisering, voor rechten van migranten, herstel van publieke voorzieningen, en dergelijke.

Samen met hen beleggen we op zondag 22 februari  een middag  over ‘modern syndicalisme’ mede met de bedoeling om te inventariseren wat er in Nederland op dat gebied mogelijk zou zijn.
Naast de informatie die de vertegenwoordigers van SAC en WSM geven, wordt ook een kort overzicht gegeven van de geschiedenis van de radikale vakbondsstrijd in Nederland en geven we een schets van de situatie in andere Europese landen.

De bijeenkomst begint om 14.00 uur
De plek is: MKZ, 1e Schinkelstraatstraat 16 Amsterdam (schuin tegenover achteringang Vondelpark, bereikbaar met trams 16, 2, 1 of 17)

Vanaf 18.00 uur wordt er een geweldige maaltijd geserveerd

En ‘savonds worden er nog filmpjes vertoon met om 21.00 uur de Nederlandse premiere van de ‘docufictie’ El Taxista Ful (Jo Sol, 2005). Naar het waargebeurde verhaal van de man die taxi’s stal om daarmee mensen te vervoeren en geld te verdienen. Hij bracht de taxi’s na gebruik altijd weer keurig terug. Tijdens het proces krijgt hij aarzelend contact met de actiebeweging in Barcelona…

Reserveren voor eten: info@globalinfo.nl, anders zover de voorraad strekt

De dag wordt georganiseerd door enkele personen van 2.dh5, in samenwerking met de Vrije Bond.
De entree is gratis, donaties worden zeer op prijs gesteld.

*) Aanwezigheid van iemand van SAC is nog niet geheel zeker, indien niet zal er ter voorbereiding een uitgebreid interview gehouden worden.
Onder voorbehoud ook een optreden met flamencommunistische muziek en dans.

Websites:
WSM: http://www.wsm.ie
SAC: http://www.sac.se/
FAU http://www.fau.org/
Links naar allerlei: http://www.fau.org/links/international/
Vrije Bond: http://www.buitendeorde.nl/VB/inhoud.php

flyer van de bijeenkomst is hier te vinden (pdf) .