Ga naar de inhoud

Zapatistas: De ‘Andere Campagne’ is begonnen.

De Zapatistas zijn begonnen aan een tocht door geheel Mexico om ‘De Andere Campagne’ te organiseren, voor buitenparlementair links.

2 min leestijd
Placeholder image

Grotendeels overgenomen van feature op indymedia.org

Op 1 januari 2006 is de karavaan die subcommandante -in-opstand Marcos begeleidt, vertrokken uit de Caracol Garrucha naar San Cristobal de las Casas. Dat feit markeerde de eerste fase van een nieuw politiek initiatief van de Zapatistas, de ‘Andere Campagne’ genaamd, waarvan gehoopt wordt dat het een anti-kapitalistisch verbond zal smeden van non-parlementair links in Mexico. De eerste tocht culmineerde in een publieksbijeenkomst op het centrale plein, dat ook wel bekend staat als het Plein van het Verzet. Daar spraken leden van de leiding van de Zapatistas. Zo’n 300 mensen uit de staat Chiapas die zich achter het nieuwe initiatief geschaard hebben, vergezellen subcommandante Marcos op zijn eerste dag van de ‘Andere Campagne’ (de naam is gekozen om de tegenstelling te benadrukken met de verkiezingscampagnes van de politieke partijen voor de presidentsverkiezingen van juli aanstaande, vert.)

Zie voor eerdere Nederlandstalige achtergrondartikelen over ontwikkeling Zapatistas: https://www.globalinfo.nl

Links naar meer informatie:

Foto’s: een, twee, drie

Video’s: Frequencias Libres

Schrift: Verslag eerste januari (eng.), nog een verslag (eng), < link toespraak commandante Tacho, toespraak commandante Kely, toespraak commandante Hortensia, Junta de buen Gobierno

Meer Lezen: Meer Lezen: Chiapas indymedia, Mexico Indymedia ,
EZLN, onafhankelijk mediacentrum DF, San Diego Indymedia, Narconews, Enlace Zapatista (blog van Kandidaat Nul), 6a. International, eerste vergadering Andere Campagne, 6e verklaring van Lacandona

Met de viering van de 12e verjaardag van de opstand van de Zapatistas begint ook een tocht die door geheel Mexico zal voeren en waarbij het EZLN, via haar Kandidaat Nul ontmoetingen zal hebben met links ‘van onderop’, volgens de overeenkomst die zij gesloten hebben over de 6e verklaring van Lacandona, gesloten tijden de eerste plenaire vergadering voor de Andere Campagne afgelopen september. Dit alles ondanks bedreigingen tegen deelnemers aan de tocht.

BBC: Mexico Welcome’s Zapatista Tour

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door zie bericht.)