Ga naar de inhoud

Za 9 nov. solidariteit met verzet tegen goud-mijnbouw in Griekenland – bedrijf ‘zetelt’ in Amsterdam

Bewoners van Chalkidiki, in het noorden van Griekenland in de buurt van Tessaloniki, verzetten zich al jaren tegen werkzaamheden van Hellas Gold, dat voor 95% eigendom is van het Canadese goudmijnbedrijf Eldorado Gold, en dat grote vervuiling veroorzaakt en een onvervangbaar natuurgebied vernielt. De repressie tegen demonstranten is hevig. Op 9 november is er opgeroepen tot internationale solidariteit. Het bedrijf (dat officieel is om belastingtechnische redenen gevestigd in een brievenbus op de Amsterdamse zuidas. Das is dan ook een van de plekken waar as. zaterdag actie gevoerd wordt.

4 min leestijd

Zie de actieoproep hier (facebook alert)

In Amsterdam is de actie dus aanstaande zaterdag om 12:00 uur vlakbij Station Amsterdam RAI: Barbara Strozzilaan 101

De Zuidas in Amsterdam is het afvoerputje aan het worden van allerhande internationale bedrijven die belastingen willen ontduiken of anderszins schadelijke activiteiten uitvoeren.

Onderzoeksgroep SOMO is al langere tijd bezig uit te vissen wat de daadwerkelijke gevolgen zijn van het Nederlandse beleid dat op grote schaal belastingontwijking elders mogelijk maakt.

In een onlangs gepubliceerd rapport wordt ook gewezen op de medeverantwoordelijkheid die Nederland krijgt voor mensenrechtenschendingen door bedrijven die zich in Nederlandse brievenbussen ‘vestigen’.

Van Reinform overgenomen vertaling van de oproep:

Internationale Actie Dag Tegen Goudmijnen in Halkidiki, Griekenland

Wat er op het spel staat

Halikidiki, in het noorden van Griekenland, is de geboorteplaats van de filosoof Aristoteles. Halikidiki is een uitzonderlijk mooi natuurgebied dat elk jaar door heel veel toeristen uit de hele wereld bezocht wordt. In het oosten van Halkidiki bevindt zich het oorspronkelijke bos van Skouries. Een paar jaar geleden is het multinationale goudmijn bedrijf Eldorado Gold dat in Skouries gevestigd is, gesteund door krachtige binnenlandse particuliere belangen, grootschalige mijnactiviteiten begonnen. Op die manier is de onomkeerbare vernietiging van het ecosysteem van Skouries en de verontreiniging van bodem en grondwater met zware metalen in het oosten van Halkidiki begonnen.

Wanneer onrechtvaardigheid wet wordt

Wij zijn de bewoners van Halkidiki. We zijn vissers, boeren, veefokkers, imkers, ondernemers en wetenschappers, gewone mensen zoals u die ons land koesteren en beschermen. Een paar jaar geleden, toen we aan de overheid om informatie vroegen over de goudwinning in ons gebied, kregen we geen enkel antwoord. Daarna, toen we vroegen of er een openbaar debat over de kwestie gevoerd kon worden, stelde de overheid dat herhaaldelijk uit totdat het uiteindelijk voor onbepaalde tijd uitgesteld werd. Toen we onafhankelijke wetenschappelijke en academische instellingen vroegen om de potentiële effecten van de mijnbouw op ons leven te onderzoeken, hoorden we dat de gevolgen onherstelbaar zouden zijn voor zowel ons ecosysteem als de lokale economie. Toen we een beroep op de rechter deden, wilden de bevoegde rechtbanken alleen maar de rechtmatigheid van de mijnbouw vergunningen bezien, zonder uitspraak te doen over het wezen van de zaak en de daaruit voortvloeiende vernietiging. Toen we tegen de mijnbouw protesteerden, trad de politie in onze regio op als een bezettingsleger, gebruikten ze overal geweld en terroriseerden ze ons en onze kinderen. Toen, in augustus 2013, het officieel bekend werd dat het water in het dorp Neohori niet te drinken vanwege de toxische concentratie arseen, onderzocht de Staat toch niet de mogelijke verbanden met de aanwezigheid van Eldorado Gold boringen op korte afstand van de waterbronnen van het dorp. Toen, recentelijk, EU-instellingen de staatsbemoeienis met deze ‘investering’ onderzochten, veroordeelde het Europees Hof Griekenland tot miljoenen euro’s voor het illegaal financieel ondersteunen van mijnbouwbedrijven in Halkidiki. Daarmee werd de dubieuze betrokkenheid van de staat bij deze “investering” ontegenzeggelijk bewezen. Tegenwoordig, als we in het bos van Skouries willen wandelen of we onze bijenkorven proberen te oogsten, komen we controle posten tegen met gewapende mannen van Eldorado Gold. Ze ontzegen ons de toegang tot het bos en daardoor wordt onze bewegingsvrijheid beperkt. En nu worden we door de Griekse staat als terroristen aangemerkt en zijn onze acties gelijkgesteld met het misdadige geweld van de neonazistische partij Gouden Dageraad. Vier mensen van de lokale bevolking zijn gevangen genomen en er zijn tientallen vervolgingen gestart tegen andere bewoners die actief zijn in onze strijd, wat het geweld en het onrecht tegen ons institutioneel en legitiem maakt.

Dan wordt verzet een plicht

Wij, die deze oproep doen, zijn bewoners van Halkidiki en burgers van Griekenland die solidair zijn met Halkidiki. We hebben al drie jaar geprotesteerd tegen wat er in Skouries gebeurt. We demonstreren niet alleen voor onze rechten maar ook voor het leven zelf, voor onze toekomst en die van onze kinderen. Wij zijn solidair met iedereen die voor het leven, de gelijkheid, de vrijheid en de waardigheid vecht. Het criminaliseren en de repressie van de strijd van sociale bewegingen die fundamentele vrijheden steunen is de enige reactie die overblijft voor een machtssysteem dat in paniek is. Het is onze plicht om onze stem te verheffen en degenen die zich verzetten tegen de willekeur van de macht te beschermen. Wij geloven dat we samen macht hebben. We roepen op om op 9 november in de hele wereld gelijktijdig te protesteren, evenementen en acties te organiseren tegen de gevangenschap en alle vervolgingen, en onmiddellijk de winning van goud in Halkidiki te stoppen. Onze strijd heeft een kritiek punt bereikt. Nu hebben we jullie allemaal nodig.

9 november 2013: Skouries doet een oproep aan de Grieken en de rest van de wereld

In English: http://www.reinform.nl/?p=6738

Zie ook: http://antigoldgr.wordpress.com/