Ga naar de inhoud

WTO Opgeheven

Communicatieguerrillero’s van the Yes Men hebben opnieuw toegeslagen. Voor een publiek van accountants in Australië werd de WTO opgeheven.

3 min leestijd
Placeholder image

Yes Men slaan weer toe.

Dit stuk verscheen in WTO-zip nr. 17, de Nederlandstalige emailkrant over WTO-problematiek. Zie de website van WTO-ZIP

Opnieuw hebben de internetactivisten tegen de WTO, The Yes Men, goed weten toe te slaan. Centraal wapen in hun strijd tegen de neo-liberale maatpakkenterreur is hun website die angstwekkend veel op die van de WTO lijkt. Via die website worden vaak uitnodigingen ontvangen voor bijdragen aan conferenties en dergelijke, die verstuurd zijn door argeloze
secretaresses van instanties die op zoek zijn naar een ‘echte’
WTO-vertegenwoordiger.

The Yes Men gaan graag op deze uitnodigingen in, en kunnen daardoor op onverwachte plekken onverwachte boodschappen uitdragen. Zo werd een optreden in Oostenrijk opgeluisterd door een speech met voorstellen om vrijhandel eens serieus te nemen en ook stemmen bij verkiezingen aan de hoogste bieders te verkopen. In Finland onthulde de WTO-vervanger een nieuw maatkostuum voor de zakenwereld, waarvan vooral het enorme bijbehorende geslachtsdeel opviel. Een overzicht van Yesmen-activiteiten is te vinden op de website van RTMark

De jongste grap was eigenlijk geen grap, volgens Yesmen-woordvoerder Andy Bichlbaum. Eigenlijk zou serieus genomen moeten worden wat de WT0-impersonator op 21 mei op een conferentie van accountants in Sydney, Australië, verkondigde, namelijk de opheffing van de WTO (zie hier de toespraak)

De WTO zou omgevormd worden tot een nieuwe organisatie die zich ten doel stelt om de armen op de wereld te helpen, en niet de rijken zoals nu het geval is. Als eerste stap zou het hoofdkwartier, dat nu in het stinkendrijke Genève zit, naar een van de armste landen van de wereld verhuisd worden. Zoals gebruikelijk ging het optreden gepaard met het
uitsturen van persberichten en invullen van websites over dit opmerkelijke besluit en was het vervolgens wachten op de eersten die er intuinden. Een van de meest prominente was het Canadese liberale parlementslid John Duncan, die zich onmiddellijk zorgen ging maken over de gevolgen van de opheffing van de WTO voor de Canadese houtsector en daarover een debat in het parlement wenste.

De WTO zelf werd gedwongen om er een eigen persbericht tegenaan te gooien waarin verklaard werd dat de instelling gewoon door zal gaan met z’n werk.”U heeft misschien een persbericht ontvangen van die slimmerikken van deYes Men, dat voordoet afkomstig te zijn van de afdeling voorlichting van de World Trade Organisation,” staat te lezen in de persverklaring van Keith Rockwell, hoofd communicatie van de WTO. “Het is overbodig te zeggen dat dat persbericht een grap is”. Waarna nog wordt verklaard dat er waardering bestaat voor het gevoel voor humor van de tegenstanders.

Mike Bonanno van the Yes Men vertelde dat de ervaring bij eerdere optredens was dat het publiek de grootste onzin voor waar aanneemt als het uit de mond van de WTO lijkt te komen. Ook in Sidney werden de grollen op het podium serieus genomen. “Er ontstond een levendige discussie onder de accountants over hoe de WTO hervormd zou kunnen worden en hoe er zeker van te zijn dat deze keer de armen echt zouden profiteren”. The Yes Men zitten er dan ook een beetje mee dat ze hen voor de gek hebben gehouden “maar ze kwamen met veel betere voorstellen voor verandering dan wij bedacht zouden kunnen hebben. We hopen dat ze onze verontschuldigingen accepteren en met ons samen zullen blijven werken”.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)