Ga naar de inhoud

WTO brengt ‘handelsconflicten’ digitaal in kaart

De WTO publiceert de handelsconflicten van haar leden.

2 min leestijd
Placeholder image

Op een wereldkaart is elke lidstaat terug te vinden en bij aanklikken wordt zichtbaar welke conflicten er spelen, of gespeeld hebben (ook reeds opgeloste handelsconflicten staan er bij). Doorklikken levert meer details op over de achtergrond van het conflict. De website is kennelijk een reactie van de WTO op kritiek van tegenstanders dat het een ondoorzichtig apparaat is dat informatie ontoegankelijk maakt.

De blauwe lijntjes verwijzen naar klachten over andere landen, de rode als er een klacht van een ander land over het betreffende land bestaat. Groengekleurde landen zijn in geen enkel conflict verwikkeld. Hoe roder een land gekleurd is, hoe meer handelsconflicten het heeft lopen.

Opvallend is dat de rijkste landen de meeste klachten hebben lopen, en arme landen veel minder of helemaal niets. Bijna het hele Afrikaanse continent is groen. De VS en de EU zijn het roodst.

De ontwikkelingen binnen de WTO liggen al jaren stil vanwege onenigheid over de uitvoering van het laatste algemene verdrag (het akkoord over de zogenaamde Doha-ronde). Voor het eerst in vier jaar tijd wordt er eind november echter weer een algemene ministeriële conferentie gehouden (van 30 november tot 2 december 2009 in Genève). Officieel is besloten dat daar geen nieuwe onderhandelingen plaats zullen vinden, maar dat het slechts een formele bijeenkomst is. De agenda kan echter in de komende maanden bijgesteld worden (Bron)

Website handelsconflicten
(Bron WTO-kaart)