Ga naar de inhoud

World Social Forum (WSF) in Dakar, Senegal

Op dit moment voltrekt zich het World Social Forum in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Er doen zo’n 70.000 mensen aan mee, volgens de organisatoren.

2 min leestijd
wsflogo

 

wefHet Wereld Sociaal Forum is ooit in 2001 begonnen als tegenhanger van het WEF in Davos waar demachtigen en rijken der aarde jaarlijks bijeenkomen. Ook dit jaar waren er (ook) weer protesten in Zwitserland. Ook in Davos zelf werd gedemonstreerd, hoewel het traditioneel haast onmogelijk was om het wintersportoord te bereiken. De hele demonstratie werd op 29 januari gearresteerd.
Zie overzicht anti-WEF-acties.

In Davos werd onder meer bekokstoofd om de verfoeide WTO weer op gang te brengen dit jaar.

Ondertussen heeft het WSF zich steeds meer losgekoppeld van de anti-WEF-protesten. De bijeenkomst van activisten en ngo’s krijgt – anders dan enkele jaren geleden – nauwelijks aandacht van de pers, zeker niet in Nederland. De Belgen, die traditioneel een relatief grote afvaardiging sturen, doen er meer aan. Met name de website dewereldmorgen doet verslag.
Blog van Wim.

In het Nederlandse werd welgeteld één stukje aangetroffen, voorafgaand aan de bijeenkomst.

Het WSF in Dakar wordt gehouden op het terrein van de Universiteit van Dakar. Volgens de organisatoren nemen er zo’n 70.000 mensen aan deel, uit 132 landen
Zie hier beelden van de openingsdemonstratie:
{youtube}MSLONg166hY{/youtube}
Er zijn 1200 workshops en 38 ‘assemblies of convergence for action’ aangemeld.

Berichten van deelnemers in Dakar spreken van de gebruikelijke onoverzichtelijkheid en chaos bij zo’n mega-gebeuren.

Ook beginnen de berichten naar buiten te komen van resultaten van het genetwerk. Zoals de lancering can een campagne om multinationals te dwingen meer belasting te laten betalen.

Ook in Dakar aangekomen zijn de migratie-activisten die al vanaf half januari in konvooien op weg waren naar het WSF om het lot van Afrikaanse (en andere) migranten onder de aandacht te brengen. Ook activisten uit Europa hadden zich daarbij aangesloten. Een deel van hen moest al in Parijs in actie komen, toen ze in een vliegtuig bleken te zitten met daarin een passagier die uitgezet dreigde te worden en zich verweerde. Samen met andere passagiers kwamen ze tegen de uitzetting en mishandeling van de medepassagier in opstand, waarna ze allemaal uit het vliegtuig gegooid en gearresteerd werden (zie filmverslag). Vlak voor Dakar kwamen de activisten ook die andere karavaan tegen, de rally van Boedapest naar Dakar. De racers bleken het vervelend te vinden dat ze onderweg niet zomaar kinderen konden doodrijden. Zie ook (Duitstalig) stuk in de Taz daarover.

Het WSF wordt morgen, vrijdag 11 februari afgesloten

Website WSF 2011

foto’s

guardian wsf-blog

Terraviva-IPS

world_social_forum_poster