Ga naar de inhoud

Woeste 1 mei in Berlijn en Parijs

De opkomst bij de demonstraties in Berlijn en Parijs was groot, en de politie hakte er op in.

5 min leestijd

(Door globalinfo.nl, donateurs welkom!)

Het progressieve dagblad Tageszeitung (TAZ), dat al lang niets meer moet hebben van krakers en directe actie, was er deze keer duidelijk over: Die Proteste zum 1. Mai waren groß, die Umverteilung des Reichtums der rote Faden. Erst das Einschreiten der Polizei sorgt für die Eskalation. (De May Day protesten waren groot, de herverdeling van rijkdom de rode draad. Pas toen de politie ingreep kwam de escalatie.)

Een korte samenvatting van het TAZ-artikel: misschien wel 25.000 mensen kwamen opdagen voor de revolutionaire 1 mei demonstratie, wat qua opkomst het ‘recordjaar’ 2014 benaderde. Eerder was er ook een fietsdemonstratie van misschien wel 20.000 mensen die door de sjieke wijk Grunewald ging en een half uur over de snelweg trok en zich aansloot bij de demonstratie. En dan was er nog, met 1000 mensen ook meer dan voorheen, eerder in de middag een ‘klassenstrijdbare vakbondsdemonstratie’. De hoge opkomst valt onder meer te verklaren door de deelname van de ‘migrantifa’jeugd die tijdens de Black Live Matters acties is georganiseerd. Er was een groot „Yallah Klassenkampf“ spandoek waarachter zeker een half dozein blokken van migranten-organisaties.

Na korte tijd werd de demonstratie door de politie aangevallen en in stukken uiteengeknuppeld. Volgens TAZ: “De politieaanval die de demonstratie bij het stadhuis van Neukölln verdeelde en uiteindelijk beëindigde, was goed voorbereid. Ongeveer een kwartier eerder vormden verschillende pelotons van bewijs- en aanhoudingseenheden zich aan het eind van een wegversmallend bouwterrein, stormden vervolgens de demo binnen en omsingelden de achterste sectie.”

Als reden noemde de politie dat de demonstranten zich niet aan de corona-maatregelen zouden hebben gehouden. Maar volgens TAZ ‘had bijna iedereen mondkapjes op, overal in de demonstratie’. Ook merkt de krant op dat bij al de wappiedemonstraties de politie nooit optreedt tegen het niet navolgen van de coronaregels.

Hoe dan ook, daarna eskaleerde het omdat woedende demonstranten de politie gingen belagen en op indymedia kon je lezen dat er vervolgens “de grootste rel in tien jaar tijd” losbarstte. Vele arrestanten (354) en ernstige vormen van geweld door de politie waren het gevolg.

Verder wijst TAZ op de inhoudelijke kant van de demonstranten die aantoonbaar woest waren over de toenemende ongelijkheid in het land. In elke toespraak werd erop gewezen hoe de pandemie de rijken rijker maakt etc. Maar ook het referendum over vastgoedbezit was een duidelijk thema.

Ook in vele andere steden in Duitsland waren trouwens 1 Mei demonstraties.

Politie en anti-Deutsche kwamen als gebruikelijk met de grootste onzinverhalen over geweld van de kant van de demonstranten, dat door organisatoren van de demonstraties geprobeerd werd te ontkrachten.

Aan de vooravond was er de traditionele feministische ‘heksendemonstratie’ op Walpurgisnacht (30 april) (foto’s)

Verdere links:

Das Zentralkommitee der Berliner Autonomen op indymedia.de

Website organiserende groepen

Foto’s en toespraken

1 mei Parijs

In Parijs was het ook als vanouds ‘onrustig’
30.000 mensen daar, en nog vele anderen in andere steden.
Het kwam tot hard ingrijpen door de politie, die echter ook lik op stuk kreeg en hier en daar weggejaagd werd.
Ook ontstond er geknok tussen demonstranten en de ordedienst van vakbond CGT, die voor ‘colaborateurs’uitgescholden werden.

Zie beschrijving gebeurtenissen hier (Duits) een snelle vertaling:
 
Naar schatting 30.000 mensen hebben deelgenomen aan de traditionele demonstratie in Parijs op 1 mei. Een groot deel van hen werd gemobiliseerd door vakbonden zoals de CGT, de Gilets Jaunes en min of meer linkse groeperingen. Ook de Koerdische, Palestijnse en Algerijnse structuren waren vertegenwoordigd en presenteerden hun specifieke eisen. De mobilisatie uit het anarchistische of autonome spectrum was terughoudend en begon pas een week voor deze datum.

Rond 14.30 uur begon de kilometerslange stoet vanaf de Place de la République, de aansluitdemonstratie van de Gilets Jaunes was daarvoor al in botsing gekomen met de politie. De vreedzame betoging werd na twintig minuten en een paar honderd meter tegengehouden door agenten van de Brigades de répression des actions violentes motorisées (BRAV-M) om de vorming van een zwart blok te voorkomen, zo liet een politiewoordvoerder aan de pers weten. CRS agenten knuppelden de voorste rijen af om versterkte spandoeken taf te pakken. Als deze actie er niet was geweest, zou de demonstratie misschien zonder incidenten zijn verlopen, want de mensen waren bijna volledig omsingeld door een hekwerk, weinigen hadden materiaal meegenomen.

Na de aanval en de opsplitsing van de demonstratie verspreidden duizenden zich op dit punt van de Boulevard Voltaire, waarbij ze het hekwerk van het trottoir verplaatsten en bankfilialen, een makelaarskantoor, een Carfour-supermarkt en gemeentelijk meubilair vernielden. Tussendoor werd eindelijk wat munitie ingezameld en de eerste pogingen van de politie om de situatie weer onder controle te krijgen zijn in een hagelbui van stenen mislukt. Een massaal gebruik van gas en andere gebruikelijke granaten door de Franse veiligheidstroepen volgde, en na een uur was de menigte omsingeld en uitgeput. De mars kon toen verder gaan naar de Place de la Nation.

Twee video’s:  {youtube}eul2mzFUx58{/youtube} en {youtube}Xl-n6f_gDzU{/youtube}
 
Om de een of andere onbekende reden maakten ze het zich hier gemakkelijk in een enorme politie‘ketel’(omsingeling) van de politie, die gretig gas in de menigte schoot. Op een gegeven moment kreeg men het aan de stok met de stewards van de CGT, die gehaat worden om hun voortdurende samenwerking met de politie. Sommige auto’s van de CGT werden vernield, de vakbond spreekt van talrijke gewonden aan hun kant. Er circuleren echter ook video’s op het internet van het gebruik van pepperspray en wapenstokken door de ordedientst van de CGT.

De politie had genoeg manschappen om ook een bijeenkomst van jongeren in het Parc de Bercy aan te vallen en een typische CoronaRiot uit te lokken (video).

Volgens berichten in de media zijn ongeveer 40 mensen gearresteerd, 3 agenten zijn waarschijnlijk iets ernstiger gewond.