Ga naar de inhoud

Woe 19: filosoferen over globalisering

Het debat over globalisering is toe aan nieuwe impulsen. Daarom zijn we in de Balie op zoek gegaan naar jonge intellectuelen die met een frisse, nieuwe kijk het fenomeen globalisering benaderen.Wat vinden zij van recente mondiale ontwikkelingen? Hoe geglobaliseerd is de nieuwe generatie denkers? In de vorm van een lezing zullen Coen Simon en Justus Uitermark hun visie op de wereld geven

2 min leestijd
Placeholder image

Coen Simon (1972) is filosoof en journalist en publiceerde onder andere in NRC Handelsblad, trouw en Filosofie Magazine. Ook is hij hoofdredacteur van het nieuwe Bres, tijdschrift voor wetenschap en verwondering. In 2003 debuteerde hij met de essaybundel De wereld tussen haakjes – de mooiste zinnen uit de filosofie (van Plato tot Sloterdijk).
Hij is co-auteur van Een ander ik technologisch ingrijpen in de persoonlijkheid (Uitgeverij Veen Magazines, Diemen 2004).
In februari 2006 verschijnt van hem bij uitgeverij Prometheus de essaybundel Kijk de mens (filosofische etiquette).
In zijn lezing zal hij ingaan op menselijk gedrag in de publieke ruimte. Hoe zouden mensen eigenlijk met elkaar om moeten gaan om tot een betere wereld te komen?

Justus Uitermark (1978) studeerde sociale geografie. Hij heeft meegewerkt aan de meest uiteenlopende sociologische en politicologische onderzoeken, onder andere voor het Centrum voor Drugs Onderzoek van de universiteit van Amsterdam, en voor de universiteiten van Leuven en Nijmegen. Hij doceerde en publiceerde over talrijke onderwerpen, waaronder grootstedelij beleid, drugsbeleid en de krakerbeweging. Momenteel schrijft hij zijn proefschrift over de gevoelens van onvrede in de Nederlandse samenleving over het multiculturalisme. Justus zal zich in zijn lezing buigen over het vraagstuk, waarom een wereld waarin iedereen van elkaar afhankelijk is, niet leidt tot een groter solidariteitsgevoel.

Woensdag 19 okt / 20.00

Toegang 8 euro/ 6 euro (met korting)

Geëngageerd, getalenteerd, geglobaliseerd
Meer informatie: website how globalised are you

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door De Balie.)