Ga naar de inhoud

Wob-verzoek SOMO legt jarenlange lobby tegen dividendbelasting bloot

De voorgenomen afschaffing van de dividenbelasting blijft het nieuws beheersen. Afgelopen vrijdag gaf het ministerie van financiën de Wob-documenten vrij die SOMO In januari 2018 aanvroeg.

3 min leestijd

(Door Jasper van Teefelen, oorspronkelijk verschenen op de website van SOMO)

We vroegen om documentatie van alle communicatie over de dividendbelasting van de Nederlandse overheid met bedrijven en organisaties sinds 2004. Eén van de meest in het oog springende zaken, is het feit dat minister president Rutte krap twee maanden na zijn aantreden sprak met Shell over de dividendbelasting. De SP zal Rutte hier vandaag, 11 september, op aanspreken tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Meer lezen over wat SOMO samen met anderen recent over de dividendbelasting publiceerde:

Teken ook de petitie tegen de afschaffing van de dividendbelasting!

—————

{youtube}bqXhz87S2QY{/youtube}

————-

Wob-verzoek SOMO legt jarenlange lobby tegen dividendbelasting bloot

Om bloot te leggen hoe het besluit tot stand kwam om de dividendbelasting af te schaffen, heeft SOMO uitgebreid onderzoek gedaan naar de lobby tegen de dividendbelasting.

WOB verzoek 2016

Vorig jaar in november publiceerden we op basis van Wob-documenten die wij in 2016 samen met Oxfam Novib boven tafel kregen dat o.a. VNO-NCW al meer dan tien jaar lobby’t tegen de dividendbelasting. We deden onderzoek naar de agenda’s van de betrokken bewindspersonen: met wie praten Rutte, Wiebes en Snel nu? En we lieten zien hoe de afschaffing van de dividendbelasting en de verlaging van de vennootschapsbelasting dankzij de jarenlange lobby van VNO-NCW en co. onder andere wisselgeld waren voor de Europese aanpak van belastingontwijking.

WOB verzoek 2018

We misten alleen nog wel veel cruciale informatie. Wat was de rol van Shell, Unilever, Philips en AkzoNobel? Hoe ver voert de lobby terug? Daarom diende SOMO in januari 2018 een nieuw Wob-verzoek in. We vroegen om alle documenten met betrekking tot gesprekken over de dividendbelasting tussen het Ministerie van Financiën en Shell, Unilever, Philips, AkzoNobel, VNO-NCW, AmCham, de NOB, etc., sinds 2004. In 2005 kondigde toenmalig staatssecretaris Joop Wijn namelijk al aan dat op termijn de dividendbelasting afgeschaft zou worden. Omdat we ook wilden weten hoe er intern bij Financiën over de dividendbelasting gesproken werd, en hoe er op deze lobby gereageerd werd, vroegen we ook alle interne memo’s, notities, correspondentie, gespreksverslagen, etc. op over dezelfde periode.

Over de Wob-stukken is al uitgebreid bericht door RTL, NOS en Trouw. Deze laten zien hoe lang Rutte al bezig is met de afschaffing, en hoe ook de VVD zelf en Shell en co. al jarenlang lobbyen tegen de dividendbelasting.

Klik hier om zelf de Wob-stukken te lezen.

Het antwoord van het ministerie van Financiën:

wobverzoek