Ga naar de inhoud

Wilders via Kijkduin naar Florence

Wilders windt er geen doekjes om en gaat meteen flink olie op het vuur gooien. Hij heeft aangekondigd vandaag racisten in Kijkduin die daar een hotel binnengevallen zijn en het personeel hebben bedreigd, te komen aanmoedigen. Daarna gaat hij door naar Florence voor de oprichting van een soort fascistische internationale.

2 min leestijd

Wilders naar Kijkduin. Zie ook bericht bij NRC.

Gastheer in Florence op 3 december wordt Matteo Salvini, minister in de regering van de ‘post-fascistische’ regering Meloni. En vooral leider van Lega Nord en in de vorige regering verantwoordelijk voor het frustreren van reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Een andere prominente bezoeker zal Jordan Bardella zijn van het Front National (of zoals het tegenwoordig heet: Rassemblement National). Hij is vicepresident van de partij, en bekend vanwege connecties met de fascistische knokploeg GUD. Hij begon als assistent van holocaustontkenner en europarlementarier Jalkh en gaat met een nicht van Marine Le Pen.

Volgens Salvini zullen er 2000 mensen aan de bijeenkomst deelnemen.

Interessant is ook wie er niet aan de bijeenkomst deelneemt, namelijk Salvini’s baas Giorgia Meloni. Volgens de Franse krant Liberation gaan ze in Florence een internationale alliantie lanceren voor de Europese verkiezingen, Identiteit en Democratie. Ook partijen uit Portugal, Spanje en de AFD uit Duitsland zouden daar ook aan meedoen. Andere extreemrechtse partijen, zoals Forza Italia en Meloni’s Fratelli D’Italia schurken liever aan bij traditionele rechtse partijen als de Spaanse Partido Popular , de Poolse PIS en de Britse Conservatieven. Ze hebben hun eigen internationale verbond in de Partij van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). Ze verschillen van mening over bijvoorbeeld steun aan Poetin en uittreding uit de EU. Maar, verzekerde eerder al Antonio Tajani van Forza Italia en ook minister in de regering Meloni: in de praktijk stemmen ze hetzelfde in het Europees Parlement. Meloni belegt later in december een bijeenkomst in Rome met allerlei rechtse partijen.

De centrumlinkse partijen in Italië hebben al laten weten dat ze tegen de bijeenkomst in Florence op 3 december zijn. De Democratische Partij die in Florence regeert heeft opgeroepen tot een tegendemonstratie aan de vooravond van de bijeenkomst. Antifascisten mobiliseren ook al dagenlang tegen de komst van de extreemrechtse partijen. (Il Manifesto)