Ga naar de inhoud

“Wij zijn een rivier.” Aftrap van de Grote Volksmars richting de klimaattop in Lima!

Maandag gaat de alternatieve klimaattop, de “Cumbre de los pueblos frente el cambio climático“, van start in Lima, Peru. Tijdens dit groot vierdaags event laten sociale organisaties vanuit alle continenten de stem van de civiele maatschappij horen. Met een uitgebreid programma aan interactieve workshops en sociale acties zullen de onderhandelaars op de officiële klimaattop, de COP20, herinnerd worden aan hun verpletterende verantwoordelijkheid om snel en effectief actie te ondernemen en de klimaatverandering een halt toe te roepen. Dat dit enkel kan door een grondige systeemverandering dringt aan die onderhandelingstafel nog niet door. 

3 min leestijd

(Bron: DeWereldMorgen.be)

Ook de Peruviaanse stem voor systeemverandering zal gehoord worden. De extractieve boom in het land doet de effecten van klimaatverandering grotere proporties aannemen, met vooral inheemse bevolkingsgroepen, vrouwen en de toekomstige generaties als slachtoffer. De koers van de nationale regering is op dat vlak bijzonder contradictorisch. Het gastland van de klimaattop blinkt uit in het afbreken van het beperkte milieubeleid dat in de voorgaande jaren moeizaam werd opgebouwd. Dit gaat samen met het ondergraven van een minimaal wettelijk kader ter bescherming van de mensenrechten. Als gevolg blijkt mijnbouw in brongebieden geen probleem te vormen, wordt elke vorm van sociaal protest gecriminaliseerd, kent buitensporig politiegeweld geen juridische opvolging en wordt het fundamenteel recht op water niet erkend. 

volksbijeenkomstDe COP20 is hét moment bij uitstek om het gezamenlijke eisenpakket van de (groeiende) bevolkingsgroep die getroffen wordt door dit anti-milieubeleid aan te kaarten in Lima en tegenover de verzamelde internationale machthebbers, pers en middenveld. Dit vormt de aanleiding voor de “Grote Volksmars – Wij zijn een rivier”. Deze nationale mars op Lima wordt georganiseerd door de “Volksbeweging voor het Goede Leven” (Movimiento de los Pueblos por el Buen Vivir). Deze Volksbeweging is een coördinatieplatform tussen sociale (boeren-, vrouwen-, studenten-) bewegingen uit het Noorden, Centrum en Zuiden van Peru dat eind oktober gevormd werd op de volksbijeenkomst in Celendín

congaZondag 7 december wordt de aftrap gegeven van de Volksmars aan de meren van Conga. Bedreigd door de uitbreidingsplannen van Latijns-Amerika’s grootste goudmijn, Yanacocha, vormen deze meren een symbolische plaats in de sociale strijd in Peru voor een duurzamer ontwikkelingsmodel. Met camions zakt de karavaan af naar de stad Cajamarca waar een herdenking wordt gehouden voor zij die stierven tijdens het sociaal conflict in 2012 en een concert volgt met sympathiserende artiesten. Diezelfde avond vertrekken 4 bussen naar Trujillo waar op 8 december een publiek forum wordt gehouden. ’s Avonds wordt de Volksmars verwacht in Chimbote, waar nog meer delegaties uit nabije regio’s zullen aansluiten. Na een wake reist de karavaan met naar schatting 350 mensen verder naar haar eindbestemming, Lima. 

In Lima trekt de Volksmars op naar de Plaza Bolognesi, vlak aan de locatie van de alternatieve klimaattop. Daar wordt de karavaan ontvangen door Ecologische Vlag, een patchwork van tientallen meters lang die tijdens de Watermars van 2012 aaneengenaaid werd met groene, artistiek gedecoreerde lappen stof in elke stopplaats van de mars. Op 10 december vloeit de Grote Volksmars samen met de Globale Mars ter verdediging van Moeder Aarde in Lima.

limaVanuit verschillende sectoren uit de Peruaanse samenleving alsook internationale sympathisanten sluiten burgers zich aan bij de Grote Volksmars. Dankzij hun medewerking en solidariteit kreeg dit initiatief vorm. Er wordt geholpen met logement, volkskeukens, donaties, muzikale ondersteuning, etc. Samen wordt zo een “rivier” gevormd van verdedigers en verdedigsters van de aarde, van het water en van het leven. Op naar Lima!

mail: hanne.cottyn@catapa.be – twitter: @radioCATAPA – fb: CATAPA