Ga naar de inhoud

Werklozen bestormen vliegveld Malaga

Felle acties tegen de crisis in de Spaanse provincie Andalusië.

2 min leestijd
Placeholder image

 
Vorige week donderdag (27 augustus) hebben leden van de radicale vakbond SAT en de boerenbond SOC een poging gedaan om het vliegveld van Malaga te bestormen. Het lukte ze niet om de startbanen te bezetten omdat en overmacht aan zwaarbewapende ME-ers die afschermde. Later trok de stoet van duizenden mensen naar het treinstation en bezette daar de centrale hal.

Een week ervoor werd door SAT-leden het station van Cordoba geblokkeerd en werd de hogesnelheidstrein AVE urenlang tegengehouden. Daarna werd een vestiging van de bank CAJASOL bezet. Deze steden bevinden zich in de provincie Andalusië, een van de centra van de Spaanse toeristenindustrie.

De financiële crisis slaat in Spanje hard toe, en de werkloosheid is (met een landelijk gemiddelde van 20 procent) groot. In Andalusië is die nog hoger dan gemiddeld. De sociale voorzieningen zijn in Spanje erg slecht en grotendeels onbestaand. De regering Zapatero heeft beloofd dat werklozen 420 euro per maand kunnen ontvangen, maar in de praktijk blijkt bijna niemand voor deze steun in aanmerking te komen. De vakbond eist snelle verbetering van de hulp aan werklozen en in ieder geval makkelijke toegang tot de 420 euro "aalmoes".

Filmpje van de actie bij vliegveld.
Meer foto’s en filmpjes op de website van de vakbond.

Eerder vorig jaar organiseerden  dezelfde organisaties felle protesten in Granada, waar onder andere een bank en een projectontwikkelaar bezet werden (en hard ontruimd). Eerder bericht daarover.
Terwijl deze organisaties militant optreden, genieten ze lokaal grote populariteit. Andalusië lijkt zowiezo wel het centrum van opstand tegen de crisis. Eerder in februari vertoonde het stadje Lebrija een heuse algemene staking (uitgeroepen door de anarchosyndicalistische CNT).