Ga naar de inhoud

Werkers Amazon bij klimaatstaking omdat “alles in brand staat”

Bijna 1000 mensen die bij Amazon in de VS werken hebben aangekondigd op 20 september het werk neer te gaan leggen en deel te gaan nemen aan de wereldwijde klimaatstaking omdat “alles in brand staat”. “Wij begrijpen welke bedreiging de klimaatcrisis vormt en willen werken bij een bedrijf dat klimaat prioriteit geeft.”

4 min leestijd

(Door Jake Johnson, oorspronkelijk verschenen bij Common Dreams, vertaling globalinfo.nl, foto: Amazon Employees for Climate Justice/Twitter)

Om te protesteren tegen de bijdrage van de mastodont van de dettailhandel aan de klimaatcrisis en de aanhoudende weigering om de koers te veranderen, hebben bijna 1000 Amazon-werknemers verklaard dat ze op 20 september het werk neer zullen leggen in solidariteit met de miljoenen mensen over de hele wereld die deze maand naar verwachting aan de wereldwijde klimaatstaking zullen deelnemen.

Wired meldde maandag dat de demonstratie “de eerste keer in de 25-jarige geschiedenis van Amazon zal zijn dat de werknemers op het hoofdkantoor in Seattle het werk neerleggen”.

“Onze walkout op 20 september toont de betrokkenheid van Amazon-werknemers en roept op tot leiderschap om zich aan te sluiten bij deze betrokkenheid.” Amazon Employees for Climate Justice

“De meeste werknemers die zich tot nu toe hebben aangemeld, werken in Seattle”, aldus Wired, “maar werknemers in andere kantoren, waaronder in Europa, hebben ook belangstelling voor het gebeuren getoond”.

Amazon Employees for Climate Justice (AECJ), de groep die de walkout heeft georganiseerd, beschreef haar belangrijkste eisen in een bericht op Medium en drong er bij Amazon-werkers over de hele wereld op aan om mee te doen met de demonstratie.

In mei, zoals Common Dreams al schreef, kwam AECJ met een resolutie op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Amazon om een “bedrijfsbreed klimaatplan” te eisen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. De CEO van Amazon en ’s werelds rijkste man Jeff Bezos weigerden uit backstage te komen toen zijn werknemers de mega-biljonair opriepen om de resolutie te steunen, wat uiteindelijk niet lukte.

“Als medewerkers van een van de grootste en machtigste bedrijven ter wereld is het onze rol om ervoor te zorgen dat ons bedrijf wat de klimaatcrisis betreft het voortouw neemt en niet achteraan staat,” schreef de groep op maandag. “We moeten onze verantwoordelijkheid nemen voor de impact die onze onderneming heeft op de planeet en op de mensen”.

Om “echt klimaatleiderschap te tonen”, aldus AECJ, moet Amazon zich verplichten tot:

  • Nul koolstof uitstoot vanaf 2030;
  • Nul douane Amazon Web Services (AWS) contracten voor fossiele brandstofbedrijven om de olie- en gaswinning te versnellen; en
  • Nul financiering voor klimaatontkennende lobbyisten en politici.

“Amazon heeft de middelen en schaal om de verbeelding van de wereld op te doen lichten en te herdefiniëren wat er mogelijk en noodzakelijk is om de klimaatcrisis aan te pakken,” aldus het AECJ. “Onze walkout op 20 september demonstreert de betrokkenheid van Amazonewerknemers en roept het leiderschap op om zich aan te sluiten bij deze betrokkenheid.

Op moment van schrijven hebben meer dan 940 werknemers van Amazon zich gecommitteerd om deel te nemen aan de staking, een aantal dat naar verwachting de komende dagen zal groeien.

More than 900 Amazon employees (and growing) pledge to walk out on Sept 20th in support of the youth-led Global #ClimateStrike because we understand the threat of the climate crisis and want to work for a company that makes climate a priority. #AMZNclimate

— Amazon Employees For Climate Justice (@AMZNforClimate) September 9, 2019

In een video hebben individuele Amazon-werknemers uitgelegd waarom ze hebben besloten deel te nemen aan de klimaatstakingen van deze maand, die in meer dan 150 landen zullen plaatsvinden.

{youtube}GO_wsx33x_k{/youtube}

“Ik leg het werk neer op 20 september omdat ik het gevoel heb dat de klimaatverandering de meest directe bedreiging voor de mensheid is waar we vandaag de dag mee te maken hebben”, aldus een Amazon-werknemer die zich bekend gemaakt heeft als Peter.

“Alles staat in brand,” voegde Khushboo eraan toe, “en het is niet in orde.”

Zoals Common Dreams afgelopen vrijdag meldde, zeggen de organisatoren dat ze meer dan 2.500 klimaatstakingen over de hele wereld hebben geregistreerd, met meer dan 450 die alleen al in de VS plaatsvinden.

“Het is ongelooflijk belangrijk dat we de jongeren die dit soort dingen organiseren, ondersteunen”, vertelde Weston Fribley, een software-ingenieur die al meer dan vier jaar bij Amazon werkt, aan Wired. “Ik denk dat het heel belangrijk is om ze te laten zien dat je bondgenoten hebt bij de afdeling technologie.