Ga naar de inhoud

Wereldwijde veroordeling coup Bolivia

Wereldwijde veroordeling van de ‘gruwelijk’ staatsgreep in Bolivia als leger de socialistische president Evo Morales tot aftreden dwingt in Bolivia. “De coupplegers zijn de rechtsstaat aan het vernietigen”, zo tweette Morales, Bolivia’s eerste inheemse president, eind zondag.

5 min leestijd

(Door Jake Johnson, common dreams, vertaling globalinfo.nl, foto Sebastian Baryli CC2.0 Flickr)

De Boliviaanse socialistische president Evo Morales werd zondag gedwongen ontslag te nemen onder bedreiging van het leger, de politie en gewelddadige rechtse demonstranten die de huizen van leden van de Morales’ partij in brand hebben gestoken en geplunderd, aanhangers van de president hebben aangevallen en een Boliviaanse burgemeester hebben ontvoerd.

Politieke leiders en activisten over de hele wereld hekelden onmiddellijk de afzetting van Morales als een militaire staatsgreep die Bolivia achterlaat zonder een grondwettelijk gekozen regering. Williams Kaliman, de hoofdcommandant van de Boliviaanse strijdkrachten, zette Morales onder druk om eerder zondag af te treden.

“Dit is geen verraad aan sociale bewegingen…. De strijd gaat door. Wij zijn het volk en dankzij deze politieke unie hebben we Bolivia bevrijd. We laten dit vaderland bevrijd achter”.
-Evo Morales

“De coupplegers zijn de rechtsstaat aan het vernietigen,” twitterde Morales, Bolivia’s eerste inheemse president, uren nadat hij zijn ontslag had aangekondigd in een televisietoespraak.

Morales zei dat hij en zijn vicepresident, Álvaro García Linera, ontslag namen omdat ze “niet willen dat er nog meer gezinnen worden aangevallen” op bevel van de rechtse voormalige president Carlos Mesa en oppositieleider Luis Fernando Camacho.

“Dit is geen verraad aan sociale bewegingen.,” voegde Morales toe. “De strijd gaat door.  Wij zijn het volk en dankzij deze politieke unie hebben we Bolivia bevrijd. We laten dit vaderland bevrijd achter”.

Morales’ besluit tot aftreden kwam na zijn aankondiging vroeg op de zondag dat hij nieuwe verkiezingen zou houden nadat de door de V.S. overheerste Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) de overwinning van het Morales in oktober in twijfel trok en stelde dat de stemming met onregelmatigheden beladen was. Functionarissen van de regering Trump en Republikeinse wetgevers zoals Sen. Marco Rubio (Florida) waren er snel bij om de OAS na te kletsen.

“De rol van de Verenigde Staten kan niet genegeerd worden”, schreef CodePink maandag in een e-mail aan de achterban. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken is al sinds 2001 actief tegen Evo Morales, toen het zijn politieke basis probeerde te verzwakken. Dit was vijf jaar voordat hij tot president werd gekozen. Sindsdien hebben de Verenigde Staten de politieke tegenstanders van president Morales gefinancierd, waaronder burgergroeperingen in Oost-Bolivia die in 2008 een poging tot een staatsgreep hebben ondernomen”.

Mark Weisbrot, co-directeur van het Center for Economic and Policy Research (CEPR), twitterde zondag dat de OAS “nooit enig bewijs van fraude heeft gevonden bij de 20ste oktoberverkiezing, maar de media herhaalden de beschuldiging zo vaak dat het ‘waar’ werd in deze post-truth wereld”.

The latest OAS “audit”, repeats a major falsehood from their previous reports, pretending that there was an “unusual” jump in Evo’s vote margin towards the end of the quick count. But the change was in fact gradual, as later-reporting areas were more pro-Evo than earlier ones: pic.twitter.com/oFiUFFAl5H
— Mark Weisbrot (@MarkWeisbrot) November 10, 2019

(Vertaling: De recentste OAS ,,controle”, herhaalt een belangrijke leugen van hun vorige rapporten, die beweren dat er een ,,ongebruikelijke” sprong in de stemmarge van Evo tegen het eind van de eerste telling was. Maar de verandering was in feite geleidelijk, aangezien de later-rapporterende gebieden meer pro-Evo zijn dan de vroege : pic.twitter.com/oFiUFFAl5H. – Mark Weisbrot (@MarkWeisbrot) 10 november 2019)

De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, die vrijdag uit de gevangenis werd vrijgelaten nadat hij meer dan een jaar achter de tralies had doorgebracht op grond van politieke beschuldigingen, was een van degenen die de staatsgreep in Bolivia eind zondag aan de kaak stelde.

“Er was een staatsgreep in Bolivia en kameraad Evo Morales werd gedwongen ontslag te nemen”, tweette Lula. “Het is jammer dat Latijns-Amerika een economische elite heeft die niet weet hoe te leven met democratie en sociale insluiting van de allerarmsten”.

Een koor van politieke leiders in Latijns-Amerika en over de hele wereld sprak Lula na.
Jeremy Corbyn, de leider van Labour in het Verenigd Koninkrijk, zei zondag dat ,,om te zien hoe Evo Morales die, samen met een krachtige beweging, zo veel sociale vooruitgang heeft gebracht door de militairen uit het ambt wordt gedwongen, is weerzinwekkend”.

“Ik veroordeel deze staatsgreep tegen het Boliviaanse volk”, zei Corbyn, “en sta achter hen en zet me in voor democratie, sociale rechtvaardigheid en onafhankelijkheid”.
Het parlementslid van de VS Ilhan Omar (D-Minn.) tweette zondag: “Er is een woord voor het feit dat de president van een land door het leger wordt verdreven. Het heet een staatsgreep.” We moeten ons ondubbelzinnig verzetten tegen politiek geweld in Bolivia. De Bolivianen verdienen vrije en eerlijke verkiezingen.

There’s a word for the President of a country being pushed out by the military. It’s called a coup.
We must unequivocally oppose political violence in Bolivia. Bolivians deserve free and fair elections.
— Ilhan Omar (@IlhanMN) November 11, 2019

Het aftreden van Morales heeft geen einde gemaakt aan het rechtse geweld, zo meldde de Washington Post.

“Socialistische ambtenaren hekelden het plunderen van het huis van Morales aan het eind van de zondag”, aldus de Post. “Het voormalige hoofd van het Boliviaanse electorale tribunaal, Maria Eugenia Choque, werd gearresteerd, aldus de politie.”

Te midden van een wijdverbreide chaos en bezorgdheid over de veiligheid van Morales, zei de Mexicaanse regering dat zij de verjaagde Boliviaanse president op verzoek asiel zou verlenen.

“In Bolivia is er een militaire operatie aan de gang, die wij verwerpen, het is vergelijkbaar met de tragische gebeurtenissen die Latijns-Amerika in de vorige eeuw hebben geteisterd”, twitterde Marcelo Ebrard, de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, zondag laat. “Mexico zal zijn positie van respect voor de democratie en de instellingen handhaven. Staatsgrepen, nee.”

(Ons werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk aan 3.0 Licentie. Voel je vrij om het werk opnieuw te publiceren en op grote schaal te delen)