Ga naar de inhoud

Wereld Sociaal Forum en WEF van start

Aan de monding van de Amazone is het Wereld Sociaal Forum begonnen. Woensdag 28 januari geschiedt dat met de bijeenkomst van de rijken, die er volgens hun eigen kranten wat sip bijzitten.Een centrale demonstratie tegen het WEF in Geneve is door de autoriteiten verboden verklaard.

2 min leestijd
Placeholder image

Het Belgische MO* heeft een speciale plek op de website voor berichtgeving van het nieuwe Wereld Sociaal Forum, dat nu begonnen is in Belem, Brazilie.

Met daarop een hoofdartikel onder de kop "Wereld Sociaal Forum, een boodschap uit het hart van de Amazone".

En Crisis Geeft Andersglobalisten Tweede Adem.

Zie ook: Global Crises Awaken Interest in Alternative World Forum

It Is Time to Aim Beyond Capitalism (Walden Bello)

Anti-globalization activists kick off World Social Forum in Brazil

Officiele website van het WSF.

World Economic Forum in Davos

Twee dagen later, op woensdag 28 januari zal in de sneeuw van Davos die andere topconferentie van start gaan; het World Economic Forum, waar traditioneel de machtigen der aarde rond het knappend haardvuur scharen.
Nu schijnt ook daar de crisis de agenda te bepalen. Of zoals de Wall Street Journal het beschrijft (en wie kan het beter weten?): "In the 38 years that business and political leaders have been trekking to the Swiss ski resort of Davos to talk about the world economy, the outlook hasn’t been bleaker or global capitalism more racked with self-doubt."

Volgens Reuters plannen anarchisten en ‘hard left activists’ demonstraties tegen de top.
Anders dan in voorgaande jaren zal niet geprobeerd worden op te trekken naar Davos zelf, dat in een onbereikbare vesting is omgetoverd. Wel organiseert een lokale groep nog een demonstratie. Maar voor de rest wordt er dit keer gedemonstreerd in Geneve.

De organisaties die de demonstratie uitgeroepen hebben, zijn vastbesloten om die door te zetten ondanks een verbod van de kant van de autoriteiten.
In de afgelopen dagen zijn er al andere demonstraties geweest.
Enkele jongeren in Zurich worden nog steeds vast gehouden nadat ze op 17 januari opgepakt werden op beschuldiging een filiaal van bank UBS onder de verf gesmeten te hebben.
Sindsdien zijn er veel meer bankfilialen ondergekliederd.

Zie voor meer info: www.antiwef.ch en www.autonome.ch en anders wel switzerland.indymedia.org