Ga naar de inhoud

Wendland-protesten indrukwekkend en effectief

Het jaarlijkse (anti)atoomafvalprotest rond Gorleben is weer voorbij. We zitten thuis de modder van lijf en kleren te schrobben en proberen te verwerken wat we nu weer meegemaakt hebben.

Meedoen met de protesten in het Wendland, de streek onder de Elbe tussen Hamburg en Berlijn in, is een volstrekt schizofreen gebeuren. Aan de ene kant zie je een angstaanjagend staaltje staatsrepressie, met 20.000 politieagenten en alle voertuigen en wapens die ze tot hun beschikking hebben. Tegelijkertijd, en antidote daarvoor, een laconieke lokale bevolking die het allemaal al zo vaak heeft meegemaakt en gesteund door een merkwaardig arsenaal aan hippies, autonomen, motorrijders en collega-boeren van elders – zich met hand en tand verzet tegen het transport.

5 min leestijd
blokkadegorleben

Dit keer deed de trein met elf wagons hoogradioactief afval (elk met een straling die vier keer die van Fukushima was) er langer over dan ooit tevoren. Dat was eigenlijk onverwacht. Omdat dit het laatste transport zou zijn – daarna zit de bovengrondse opslagplaats vol – en omdat de regering heeft beloofd op termijn te zullen stoppen met kernenergie, waren velen bang dat het verzet af zou nemen. Er waren ook wel minder demonstranten dan vorig jaar – toen de regering juist had besloten de kerncentrales niet te sluiten maar langer open te houden – maar toch nog tienduizenden en de acties en blokkades waren minstens zo inventief en effectief. De trein deed er twee dagen langer over dan gepland en de vrachtwagens waarmee het afval de laatste 20 kilometer aflegt,402_gesaharlingen moesten er letterlijk meter voor meter doorgeknuppeld worden.

 

Een realistische beschrijving van wat zich in de dagen van het transport heeft afgespeeld is niet te doen. De acties spelen zich ook op vele plekken tegelijk af en niemand heeft volledig overzicht. Ze begonnen feitelijk al (op woensdag 23 november) vlakbij het startpunt van de trein, in het Bretonse Valognes. Een tweede grote blokkade was vlak over de grens met Duitsland, en daarna waren er steeds weer kleinere acties tot de trein kruipend bij Luneburg aankwam, waar het Wendland begint, en de boel al dagen onrustig was. De trein moet daar 60 kilometer over een enkelspoor naar Dannenberg en dat spoor werd van alle kanten door groepen demonstranten aangevallen of bezet. Ondanks 20.000 agenten was er geen houden aan. De grootste spoorbezetting, bij het dorpje Harlingen, telde zo’n 2500 mensen die allemaal door de politie weggesjord moesten worden (en negen uur lang in een geïmproviseerde gevangenis in een weiland opgesloten om te voorkomen dat ze elders weer hetzelfde zouden doen) .

 

filmpje schottern {youtube}1VIS3aaFNmM{/youtube}

Nog een filmpje

 

Scholierendemo Luchow (film)

 

Toppunt was wel een groepje boeren dat het spoor bezette door zich te verankeren aan een op het spoor geplaatste piramide van staal en beton. Er omheen verzamelden zich zo’n duizend sympathisanten die het spoor bezet hielden. Ondanks de aanvoer van allerlei breek en snij-apparatuur, slaagde de politie er niet in om de piramide te ontmantelen en moest na 14 uur midden in de nacht opgeven. De half onderkoelde boeren besloten uiteindelijk de bezetting op te geven, nadat ze uitonderhandeld hadden dat de politie zou erkennen dat ze het ding niet hadden kunnen beslechten (filmpje). Een spoor-lockon van enkele Greenpeace-activisten elders werd opgelost door ze na uren prutsen met rails en al te verwijderen (filmpje). Ondertussen werden elders in het bos halve veldslagen uitgevochten en slaagden activisten erin op vele plekken het spoor te beschadigen, terwijl boeren de wegen voor de politie onbegaanbaar maakten door trekkers op de wegen te parkeren of aanhangers om te kiepen (dan wel hun inhoud). Een ware nachtmerrie voor de afdeling Law and order dus.

 

Maar zo’n opsomming van acties doet geen recht aan wat zich werkelijk afspeelt in het Wendland tijdens de protesten. Dan heb je het namelijk nog niet gehad over de actiekampen met gesmeerd lopende infrastructuur (en gaarkeukens, met belangrijke bijdrage uit de laaglandse polder). Arrestantenhulp met 24 uur bemensing achter de telefoon en advocaten die meteen bij arrestanten op bezoek gaan, de vele infopunten langs de weg en in dorpen (waar ze je ook kunnen vertellen hoe je om politiecontroles kunt komen). De omgezaagde bomen over de weg. Of de manier waarop dorpen in het gebied volledig meewerken aan de protesten, inclusief scholen en huisartsen. Het dorp Metzingen had zich bijvoorbeeld geheel tot ‘protestkamp’ verklaard en bood onderdak aan zo’n 3000 actievoerders die in schuren en boerderijen bivakkeerden en van daar richting spoort togen. Een radio was op een legale lokale zender in de lucht en bij elke ook kleinere blokkade vervoegden zich steevast geluidswagens voor communicatie, sani’s (ehbo-ers) en legal teams. Veel dorpen haalden ook de folklore uit de kast en organiseerden lantarenoptochten en ‘landbouwwerktuigens402_gorlebenmassademohows’ die allemaal in de weg van de politie stonden, of spontane verjaardagspartijen op straat, de vlekkeloze informatie via de castor ticker ( vertaling in Engels) En dan zou je bijna vergeten dat er op zaterdag ook nog een demonstratie was met meer dan 20.000 mensen en 400 trekkers et cetera.

 

Politie moet zich natuurlijk behoedzaam opstellen in zo’n situatie en arresteert daarom bij voorkeur geen ‘buurtbewoners’ en gaat onderhandelen bij een trekkerblokkade in plaats van ze met een bulldozer de sloot in te schuiven. Toch kwam het ook dit jaar weer vaak tot excessen. Twee keer ontaardde dat in een regelrechte ‘police riot’. De eerste keer was nog voor de trein in de buurt was, in ‘verzetsnest Metzingen’ waar ze plotseling besloten dat iedereen van straat moest en anders ME en waterkanon te verduren kreeg (filmpje). De tweede keer was toen het transport door Laase moest, het laatste dorpje voor de opslagplaats in Gorleben. Er vielen daar ‘meer gewonden dan de ehbo kon verzorgen’ onder meer door politie te paard en waterkanonnen (film).

 

De transporten zijn dus voorlopig achter de rug, maar de strijd gaat er nu om te voorkomen dat er een ‘endlager’ komt. Vandaar de oproep tot dagelijks verzet: http://www.gorleben365.de/

 

De Minister van milieu heeft alvast aangekondigd dat Gorleben gewoon kandidaat voor het ‘endlager’ blijft

 

Foto’s

Nog meer foto’s

Fotoserie 1

en serie 2 

tonnen foto’s

En nog meer foto’s

En nog meer foto’s

Indymedia.de: Sagen Schottern Schaufeln.

Filmpje schottern

 

Raadsel van de Piramide van Hitzacker

 

Objet trouve.

 

Overzicht repressie

Pfefferspray, der neue Wasserwerfer.

 

Eerdere berichten: https://www.globalinfo.nl/tag/gorleben/

 

—————–

 

Aanvulling: volgens de politie lag het allemaal aan “einer international besetzten Anarcho-Szene, denen das Leben von Polizisten keinen Pfifferling wert ist”, sagte Witthaut.”