Ga naar de inhoud

Waterkanonnen tegen demonstranten in Brussel

De Brusselse politie zet waterkanonnen in tegen vakbondsdemonstranten in Brussel.De demonstratie van vandaag in Brussel was georganseerd door het EVV (Europees Verbond van Vakvereninging) om beter beleid tegen de crisis te eisen. (Link naar aankondiging op website Ander Europa)

2 min leestijd

(Foto: Eliseo Oliveras, Twitter)

Ook de Nederlandse FNV doet er aan mee, heeft althans een eigen oproep uit doen gaan.

Merkwaardig: De Russische nieuwszender RT laat beelden van het politieoptreden zien, maar weet de achtergrond niet te vermelden. In plaats daarvan worden de acties geplaatst in het kader van een internationale ‘Wave of Action’ oproep op internet, en gekoppeld aan occupy.{youtube}tYhjH1Y48fE{/youtube}

Zouden ze niert beter weten, of bewust de achtergrond vaag willen houden?

Zie hier meer over de internetoproep Wave of Action

Verklaring voor de felle taferelen zijn wellicht de volgende zinnen uit een verslag (in de comments) op
Indymedia Brussel: (…) “Maar de sfeer zat er vanaf het begin goed in: een grote groep havenarbeiders uit Antwerpen, samen met arbeiders uit o.a. Gent, staken méér vuurwerk en rookbommen af dan ik in jaren gehoord of gezien heb, waren ook al vanaf het begin gemaskerd, en hadden er duidelijk zin in.
Zij hebben vanaf het begin de kop van de demo overgenomen, en bestookten de aanwezige politie met al wat los en vast zat, vuurwerk, katapults…(…)”

En meer nieuws en foto’s in het Frans

De WereldMorgen heeft het over 50.000 demonstranten
Hun uitleg: “Op het einde van de betoging kwam het tot een schermutseling tussen boze havenarbeiders en de politie die Europese wijk probeerden af te schermen.
De havenarbeiders waren met vele honderden uit Antwerpen en Gent gekomen. “Normaal moeten we mensen overtuigen om te betogen, maar deze keer ging het vanzelf”, zegt Frank Moreels van de socialistische transportbond.
“Dat heeft twee redenen: havenbaas en meesterprovocateur Fernand Huts en de uitspraken van eurocommissaris Siim Kallas. Het is eenvoudig: als die twee hun zin krijgen, wordt het statuut van de havenarbeiders ondermijnd. Dan zou in de toekomst ook de bemanning van een schip mogen laden en lossen. Dat is het einde van de havenarbeid en het einde van de veiligheid in de haven”, zegt Moreels.”