Ga naar de inhoud

Wat details over Grieks Referendum

Even wat details over het Griekse referendum van vandaag. Stembussen zijn om 7 uur vanochtend Griekse tijd opengegaan (het is in Griekenland een uur later dan hier) en blijven tot 19.00 uur open.

2 min leestijd

Eerste uitslagen of serieuze prognoses worden twee uur na sluitingstijd verwacht, rond 20.00 uur dus.

De officiele website van het Griekse ministerie met uitslagen is hier te vinden.

De vraag op het referendum is: (vertaald uit het Engels dan): “Moet het overeengekomen plan dat de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds op 25 juni ingediend heeft bij de Eurogroep-vergadering van 25 juni, bestaande uit twee delen die samen hun omvattende voorstel vormen, aanvaard worden?” (“Should the agreement plan that the EU Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund submitted to the June 25th Eurogroup meeting, comprising two parts that form their comprehensive proposal, be accepted?”).

Als de opkomst minder dan 40% van de 9,855,029 geregistreerde stemmers is, geldt het referendum niet.

(Bron)

Als een meerderheid ‘ja’ stemt (dus min of meer voor het EU-beleid kiest, en dus voor meer bezuinigingen) stapt de regering waarschijnlijk op en komen er nieuwe verkiezingen.

Als ‘Nee’ wint, zal er enorme druk op de Grieken vanuit regenten als Dijsselbloem en Schauble komen, om uit de Eurozone te gaan. Wat volgens een van de linkse economen en tegenwoordig parlementslid-voor-siryza, Costas Lapavitsas, ook voor de Grieken de minst kwade optie zou zijn. Maar het blijft onzin om dat van ze te ‘eisen’, want er zijn binnen de EU wel meer landen die afwijken in beleid en toch lid van de EU of de Eurozone kunnen blijven.

Polls zijn de afgelopen dagen verboden geweest, maar eerdere polls wezen in het begin een meerderheid voor ‘ja’ terwijl (ondanks allerlei ranzige uitspraken van Merkel en dergelijke, en de chaos bij de gesloten banken) daarna ‘nee’ steeds meer terrein won en soms een kleine meerderheid haalde.

Er zijn allerlei live blogs, zoals deze van the Guardian (de Nederlandse zal ik wegens gebrek aan kwaliteit maar niet vermelden)

Als ‘Nee’ wint mogen we natuurlijk ook buiten Griekenland feesten, omdat dat de weg opent naar het einde van Neoliberaal en ondemokratisch Europa. Als ‘Ja’ wint zitten we nog veel langer met gebakken peren als Rutte, Dijsselbloem en Ploumen (merk op dat binnen de PVDA geen enkele kritische stem is opgegaan om Dijsselbloem eens de mond te snoeren).

‘Nee’, is vandaag eigenlijk een ‘Ja’ voor iets beters

Spannende uren dus, vooral voor de Grieken.

(Op twitter merkt Matina Stevis op dat Dijsselbloem op de ‘nee’-flyers figureert)

oxidijs2