Ga naar de inhoud

Walmart klaagt over plunderingen in Chili

Terwijl de protesten, die een halve volksopstand zijn geworden, in Chili voortgaan, komt de grootste supermarktconcern van de wereld met een bijzondere klacht: 120 van haar vestigingen in Chili hebben schade opgelopen door de opstand.

2 min leestijd

(Bron: Reuters, via Krapuul, foto van website la izquierda diario)

Het is toch wel een van de meest opmerkelijke korte berichten over de ineenstorting van het schoolvoorbeeld van het neoliberalisme.

Tegelijkertijd is Walmart daar zo’n beetje de profeet van. Dit grootste detailhandelconcern in de wereld, en naar verluidt grootste werkgever in de VS is in handen van de erven van oprichter Sam Walton. Zij hebben het merendeel van de aandelen, o.a. via de holding Walton Enterprises. Het is een familiebedrijf dat aandelen via de beurs uitzet, oftewel een publicly traded family-owned business. Het is (in omzet) het grootste bedrijf op de wereld met een omzet van 514.405 miljard USD.

Om de strijd van de lokale middenstand op Zeeburgereiland tegen Albert Heijn – wat je de Nederlandse pendant van Walmart zou kunnen noemen, qua omvang in ieder geval – te belichten lieten we eerder de documentaire The High Cost Of Low Price zien. Mocht er interesse zijn om deze documentaire te vertonen: globalinfo stuurt u graag een kopie toe.

in de VS staat het bedrijf ook bekend om zijn extreem lage lonen en een zeer actieve en zelfs militante anti-vakbondshouding. Want zo houd je de lonen laag. Van een kruidenier in Bentonville is het bedrijf nu ook uitgegroeid tot een machtig internationaal bedrijf met bezittingen over de hele wereld.

Zo hadden en hebben ze in Chili via dochterondernemingen ‘ongeveer 400 winkels’. Bij 128 daarvan is volgens het bedrijf schade ontstaan, bij 1200 gebeurtenissen van plundering of brandstichting. 34 winkels zouden in brand gezet zijn, waarvan 17 geheel werden vernield. (bron)

Het bedrijf  eist betere bescherming van zijn bezittingen. Dat is natuurlijk nogal ironisch om de hulp van de staat in te roepen om je bezit te beschermen. Al past dat natuurlijk wel in de ideeen over nachtwakerstaat die mensen als de Waltons hebben. De staat is er – in hun ogen – om privebezit te beschermen.

Wat het bedrijf niet meldt, maar Reuters gelukkig nog wel, is het lot van de demonstranten: 23 doden, 2365 mensen in het ziekenhuis en 14.000 arrestanten.

In een geval beschuldigen de buurtbewoners trouwens de politie van de brandstichting die een vestiging van de walmart-dochter Hiper Lider in de as legde. Eerder zouden de agenten de boel zelf geplunderd hebben. (bron, Spaans)

Aanstaande vrijdag 22 november is er overigens een benefiet-bijeenkomst en diner over Chili in Nieuwland in Amsterdam.