Ga naar de inhoud

Vrouwenhel Polen

In Polen zijn, onder druk van religieuze en conservatieve groeperingen, de rechten van de vrouw onlangs verder ingeperkt. Op initiatief van ultra-katholieke organisaties heeft het Constitutionele Hof zojuist abortus in gevallen van foetale misvorming verboden. Dit was een van de slechts drie gevallen waarbij zwangerschapsonderbreking volgens de Poolse wet (samen met verkrachting en incest) nog was toegestaan. Op dat gebied een van de meest restrictieve wetgevingen in Europa.

5 min leestijd

(Bron: CNT-AIT INFO vertaling (uit het Frans) door globalinfo, die graag u als donateur heeft)

De regerende Partij voor Wet en Gerechtigheid maakt van de pandemie gebruik om deze zeer impopulaire maatregel er door te drukken, wetende dat alle bijeenkomsten van meer dan 5 personen verboden zijn.

Maar de tegenstanders besloten hun vastberadenheid te tonen door het verbod te trotseren en de symbolen van verzet te vermenigvuldigen. Beter dan virtuele netwerken is het in de openbare ruimte dat de voorstanders van abortus hun inventiviteit en originaliteit tonen: op hun balkon. Daar hangen ze posters tegen de anti-abortuswetgeving op, en ook zwarte paraplu’s. Symbool van de strijd van Poolse vrouwen voor het recht op abortus sinds grote demonstraties eind 2016.

“De Poolse autoriteiten zijn nu een wetsvoorstel aan het regelen dat ze jaren geleden moesten verwerpen omdat we protesteerden”, zegt Ola Glowicka, die in Warschau woont. Dus we laten ze zien dat zelfs als we thuis vastzitten, ze ons niet kunnen verslaan. Ik hang bijvoorbeeld posters op op mijn ramen. Ik heb ook 276 e-mails aan leden van het Parlement gestuurd met de mededeling dat ik tegen het wetsvoorstel ben.»

pol1

Sinds de bekendmaking van het besluit van het Hof hebben duizenden demonstranten de centra van de grote steden van Polen geblokkeerd door verschillende knooppunten in het centrum van de stad te bezetten, waardoor het verkeer werd lamgelegd. Demonstranten droegen borden met slogans als “Vrouwenhel”, “Je hebt bloed aan je handen”, “We willen een keuze”, of “Dit is oorlog!. De Strajk Kobiet beweging roept op tot een vrouwenstaking: “Dit is echt indrukwekkend. We delen honderden foto’s, video’s. Het is de enige manier, we kunnen niet gaan onderhandelen met de regerende partij.”

Op vrijdag 23 oktober, ondanks de regen en in weerwil van de strenge maatregelen die bijeenkomsten verbieden in naam van de strijd tegen het coronavirus, hebben ten minste 10.000 mensen ’s avonds in Warschau gedemonstreerd om hun woede te uiten over de bijna totale delegalisering van abortus, waartoe het Grondwettelijk Hof de dag ervoor had besloten. Er werden bijeenkomsten gehouden in andere provinciesteden, zoals Lodz, waar onze kameraden van de ZSP, de Poolse afdeling van de AIT, aan deelnamen (zie hun persbericht hieronder). In Katowice, de geboortestad van paus Johannes Paulus II, waren er botsingen met de politie.

Op zondag 25 oktober zijn demonstranten tijdens de mis de kerken binnengevallen, zoals in Poznan (West-Polen), en zongen ze tegen priesters en religieuzen “We hebben er genoeg van” en “Barbaren”. Een scène die in het hele land werd herhaald. In Warschau, buiten een beroemde kerk in het centrum van de stad, viel de politie een spontane bijeenkomst van demonstranten aan die borden omhoog hielden en tegen anti-abortus geestelijken zeiden: “donder op” en “Ik wil graag mijn regering aborteren”.

polkerk

Graffiti werd in verschillende steden in het land op de muren van kerken gespoten met de woorden “Vrouwenhel” (Dość Piekła Kobiet), de belangrijkste slogan van vrouwen en pro-choicers.

Er zijn minder dan 2000 legale abortussen per jaar in Polen, en de overgrote meerderheid daarvan wordt uitgevoerd vanwege misvormde foetussen. Maar feministische groepen schatten dat elk jaar meer dan 200.000 procedures illegaal worden uitgevoerd, met de risico’s voor de gezondheid en het leven van vrouwen die dit met zich meebrengt, of in het buitenland worden uitgevoerd voor vrouwen die het zich kunnen veroorloven.

Andere demonstraties werden gehouden voor de deuren van de kantoren van de regerende partij in verschillende steden, zelfs in kleine provinciesteden. De meeste deelnemers zijn – in tegenstelling tot wat de media zeggen – geen “linksen” of “feministen”, maar mensen die nog nooit eerder hebben geprotesteerd of aan acties hebben deelgenomen. Veel groepen organiseren zich spontaan, zoals groepen klasgenoten van de middelbare school of groepen vrienden die de straat op gaan of kerken binnenvallen. Zoals collega’s van de Warschau ZSP-AIT zeggen, zijn dit echt heel leuke taferelen.

(Naar een bericht van kameraden (m/v) van de ZSP-AIT)

Persbericht ZSP-AIT:

DE HEL VAN DE VROUWEN

Op donderdag 22 oktober heeft het Grondwettelijk Hof van Polen een beschamende uitspraak gedaan die vrouwen in dat land dwingt om extreem misvormde foetussen te dragen die niet in hun eentje buiten het lichaam van de moeder kunnen overleven.

Er werden massale demonstraties gehouden tegen het sadisme van de autoriteiten, de kerk en de fanatieke rechtse partij die Polen in hun greep hebben.

Onder de demonstranten waren activisten van de Poolse Unie van Vakbonden (ZSP-AIT, Poolse afdeling van de AIT).

We zijn hier omdat het onze plicht is om solidair te zijn met vrouwen die op wrede wijze verstoken zijn van het recht om over hun eigen lichaam en hun eigen leven te beslissen.

We zijn hier omdat we als anarchosyndicalisten strijden voor de vrijheid en waardigheid van alle werkende vrouwen, waarbij we benadrukken dat het recht op abortus een van de kernelementen van de emancipatie van de vrouw is.

Solidariteit is ons wapen!

De revolutie is een vrouw! ZSP-AIT, sectie Łódź

—————–

Zie ook: Polen in opstand tegen het nieuwe abortusverbod

En: No Justice no PiS