Ga naar de inhoud

Vrouwen in aktie voor landbouwhervorming tijdens FAO conferentie

Op Internationale Vrouwendag voerden ruim 2000 activistes van La Vía Campesina aktie op een eucalyptusplantage en bij papierfabriek in Arracruz, Brazilië. Volgens de Spits (10 maart) vernielden ze daarbij duizenden jonge bomen en sloegen een laboratorium “kort en klein.” De grootschalige kweek van productiebomen leidt tot verdrijving van arme boeren van hun land, tot gezondheidsproblemen en milieuverontreiniging.

5 min leestijd
Placeholder image

De aktie was op de FAO conferentie over landbouwhervorming en rurale ontwikkeling (7 tm 10 maart, Port Alegre) en kwam aan de vooravond van de inmiddels mislukte (!) WTO-minitop (10 en 11 maart, London).

Hieronder een vertaling van de Via Campesina-verklaring van 10 maart over de aktie en over de uitkomst van de ICARRD Conferentie van de FAO:

Vrouwen komen in aktie voor landbouwhervorming tijdens FAO conferentie
(“Women act on agrarian reform during FAO conference”)

Wij, vrouwen van La Vía Campesina in Porto Alegre, kwamen in aktie tegen het neoliberale model van de agrarische monoculturen. We eisen van onze regeringen dat ze concrete stappen zetten via de Food en Agriculture Organization of the UN (FAO) om daadwerkelijke en geïntegreerde landbouwhervormingen door te voeren.
De FAO-verklaring van vandaag – weliswaar geen volledig legitiem document wegens de geringe opkomst van regeringsleiders – is een goed begin en brengt de discussie over deze kwestie weer naar voren.

FAO zou landbouwhervorming centraal op haar agenda moeten zetten en dit internationaal moeten promoten, want de FAO is de legitieme, internationale instelling voor regulering van voedsel en landbouw. Deze kwestie is te belangrijk om over te laten aan de WTO en andere handelsorganisaties. De WTO moet van de landbouwonderhandelingen afgehaald worden.

La Vía Campesina dringt er bij de FAO op aan haar democratische mandaat uit te voeren (“to serve the people”…). Voor zover ze overeenkomstig dit mandaat handelt, zijn wij bereid als partner op te treden en mee te werken aan het bewerkstelligen van echte landbouwhervorming.

De FAO zou de historische bijdrage moeten erkennen die sociale bewegingen leverden bij het doorvoeren van landbouwhervorming en deze bewegingen beschouwen als noodzakelijke en waardevolle deelnemers in dit proces.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, brachten de vrouwen van La Vía Campesina een krachtige boodschap over tegen de ontwikkeling van de schadelijke eucalyptus-monoculturen van de papierindustrie en voor werkelijke landbouwhervorming gebaseerd op voedselsouvereiniteit.

Na krachtig protest en tegenstand in het Noorden brachten internationale celluloseondernemingen hun eucalyptus-monocultuur en verontreinigende papierproductie over naar het Zuiden, ondermeer naar Brazilië. De eucalyptus-monocultuur zorgt op grote schaal voor gedwongen verplaatsing van boeren en voor armoede en ellende. Daarbij wordt vruchtbare grond die geschikt is voor voedselverbouw omgezet in groene woestijnen. De eucalyptusteelt brengt onherstelbare schade toe aan de grond en maakt toekomstige landbouwprodcutie onmogelijk. Het vernietigt de natuurlijke hulpbronnen die van levensbelang zijn voor de plaatselijke bevolking.

De aktie in Arracruz was bedoeld om de publieke opinie te beïnvloeden en om de aggresieve en destructieve opmars van de eucalyptus-plantages te stoppen. Daarom steunt La Vía Campesina de aktie volledig.

We verzoeken de FAO om ten behoeve van de uitvoering van haar aktieplan een Speciaal Program ma voor Landbouw Hervorming op te zetten waarin díe regeringen deelnemen die bereid zijn het uit te voeren en te subsidiëren.

La Vía Campesina roept op tot mobilisatie ten behoeve van daadwerkelijke landbouwhervorming en zal de situatie in de regio Rio Grande do Sul (waar Arracruz ligt) op de voet volgen. We zijn alert ten aanzien van eventuele bedreiging van of aanzetten tot repressie tegen onze organisatie door lokale overheid of bedrijven wegens onze legitieme en noodzakelijke aktie.

Voor meer informatie van La Vía Campesina:
Daniel Cassol : 51 99448407
Isabelle Delforge: 51 81789855

NB:
Een kort bericht van ICARRD over de uitkomst van de conferentie: “ICARRD closed on March 10th with the adoption of a Final Declaration calling for all Governments to adopt rural development policies that promote agrarian reform to benefit the poor and most marginalized. The Conference affirmed that land and access to natural resources are the foundation of sustainable rural development and cultural and environmental viability. Civil Society Organizations and Social Movements played a crucial, positive role in its success, calling for new levels of engagement with their Governments.”

Voor informatie over de achtergrond van de FAO/ICARRD conferentie, zie: “Agrarian Reform: a way out of hunger and poverty for millions of impoverished small farmers – International rural development conference in Porto Alegre

Binnenkort op globalinfo de nieuwe editie van de WTO.ZIP nieuwsbrief met daarin meer over de mislukte WTO-minitop in London (en meer).

Toevoeging:
Op 14 maart bezetten 1000 boeren en landarbeiders van La Vía Campesina een terrein in Santa Teresa do Oeste (PR, Brazilië) waar het bedrijf Syngenta volgens hen op illegale wijze experimenteert met transgene soya (hetgeen volgens de Braziliaanse wet een milieudelict is). “La Via Campesina occupies an area planted with illegal transgenic seeds in Paraná” 15 maart 2006 (link).

*) Voor informatie over de achtergrond van de FAO/ICARRD conferentie, zie: “Agrarian Reform: a way out of hunger and poverty for millions of impoverished small farmers – International rural development conference in Porto Alegre” ( link).
Een kort bericht van ICARRD over uitkomst van de conferentie: “ICARRD closed on March 10th with the adoption of a Final Declaration calling for all Governments to adopt rural development policies that promote agrarian reform to benefit the poor and most marginalized. The Conference affirmed that land and access to natural resources are the foundation of sustainable rural development and cultural and environmental viability. Civil Society Organizations and Social Movements played a crucial, positive role in its success, calling for new levels of engagement with their Governments” (uitkomst).
*) Op het “Tierra, Territorio y Dignidad” Forum van 6 tm 9 maart 2006 in Porto Alegre namen vertegenwoordigers van organisaties van boeren, landarbeiders, indianen, landlozen, vissers, migranten, herders, bosbewoners, vrouwen, jonegeren, mensenrechtenverdedigers een verklaring aan gericht aan de FAO/ICARRD: “Final Declaration- For a new agrarian reform based on food souvereignty !” (link
*) Zie bijvoorbeeld: “Talks fail to end trade stalemate – Members of the talks remained divided on key issues,” BBC, 12 maart 2006 (website bbc).
Elders in deze WTO.ZIP nieuwsbrief meer over de mislukte WTO-minitop in London.
*) “Women act on agrarian reform during FAO conference” ( link)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door WTO.Zip redactie.)