Ga naar de inhoud

Vrouw, Leven, Vrijheid: Een bericht uit Iran

We zijn absoluut niet vergeten de opstand in Iran te behandelen in onze laatste aflevering van System Fail. In plaats daarvan werkten we samen met Antimídia en Federation of Anarchism Era om een op zichzelf staande video te maken over de opstand daar.

2 min leestijd

(Bron: Submedia, vertaling globalinfo.nl, die best nog wat donateurs kan gebruiken)

De vlammen van de opstand branden opnieuw in Iran. Toch lijkt het deze keer anders. Er is een revolutie gaande, een feministische revolutie.

{vimeo}754865215{/vimeo}

De eerste vonken van de revolutie begonnen in Saghez in Koerdistan, de woonplaats van Mahsa Amini. Mahsa Amini was een 22-jarig Koerdisch meisje dat door de politie werd doodgeslagen wegens “ongepaste Hijab”. Mahsa stond bij vrienden en familie beter bekend als Zhina. In de Koerdische taal betekent Zhina leven. De Islamitische Republiek Iran roeide haar leven en dat van talloze anderen uit, als offers aan de altaren van patriarchaat, religie, racisme en kapitalisme.

De oorspronkelijke vonken van de opstand, begonnen met de leuzen “Jin, Jiyan, Azadi,” “Vrouw, Leven, Vrijheid” zijn nu een evolutie die zich verspreidt over alle 31 provincies en honderden steden. Zelfs de ideologische bolwerken van het regime, Qom en Mashhad, komen in opstand. Voor het eerst is de politie het directe doelwit van de woede van het volk. De politie is teruggedreven, geslagen en gedood. Politiewagens omvergeworpen, verbrand en vernield. Politiebureaus overgenomen en in brand gestoken. Mensen zijn niet langer bang voor hen.

De revolutie werpt vruchten af. Oshnavieh is de eerste stad die op 24 september is bevrijd en onder volledige controle van de bevolking staat. We zijn maar één stap verwijderd van de omverwerping van de doodscultus die de Islamitische Republiek Iran is. Het moet nog blijken of we die laatste stap zullen zetten. Maar de bevolking van Iran heeft al bewezen dat het niet onderschat moet worden.

Een coproductie van Antimídia, Federation of Anarchism Era en submedia.

Bekijk de hele video:

Op de website hier

Op Kolektiva hier

Op Youtube hier

Op Vimeo Hier

Versão em Português

النسخة العربية