Ga naar de inhoud

Vrijspraak voor journalist Radio Dreyeckland die naar verboden indymedia-site linkte

Overwinning voor de persvrijheid: De journalist Fabian Kienert is vrijgesproken. Met zijn link naar (het archief van) linksunten.indymedia.org steunde hij geen verboden organisatie. Maar het verhaal heeft nog steeds juridische gevolgen.

3 min leestijd

(Door Martin Schwarzbeck, zie ook Duitstalige reacties onder originele artikel Foto – Logo: Radio Dreyeckland; Justitia: Pixabay; Flasche: macrovector / Freepik; Montage: netzpolitik.org)

Er waren negen procesdagen voor nodig om tot deze uitspraak te komen: Journalist Fabian Kienert van het Freiburgse radiostation Radio Dreyeckland (RDL) heeft niets illegaals gedaan toen hij linkte naar de site linksunten.indymedia.org, oordeelde de regionale rechtbank in Karlsruhe vandaag. “Helaas kan de meeste schade niet meer worden hersteld. De huiszoeking met de gevolgen en het intimiderende effect op het werk van talrijke journalisten, vooral bij onafhankelijke radiostations, heeft al plaatsgevonden,” zei Kienert gisteren in zijn slotverklaring voor de rechtbank.

Het links tot radicaal linkse open posting platform linksunten.indymedia.org werd in 2017 door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, van de Christendemocratische CDU, op grond van het verenigingsrecht tot verboden vereniging verklaard. In 2020 ging de site weer online zuiver als zuiver archief, en medio 2022 werd het onderzoek tegen de vermeende exploitanten afgesloten. Kienert schreef over de stopzetting van de procedure op de RDL website – inclusief een link naar de archiefpagina. Politieagenten gingen vervolgens binnentreden bij hem thuis, in de woning van een RDL-directeur en in de redactiekantoren. Het Openbaar Ministerie voerde aan dat Kienert met de link de verboden organisatie zou hebben gesteund.

Het is nog onduidelijk of het Openbaar Ministerie de vrijspraak zal accepteren of deze zal laten herzien door het Federale Hof van Justitie als onderdeel van een hoger beroep. Dit zal waarschijnlijk worden beslist op basis van de schriftelijke motivering van het vonnis. Dit is nog in behandeling. Eén belangrijke argumentatie van de rechtbank is echter al duidelijk geworden tijdens het proces: Het is onzeker of de verboden organisatie die Kienert met de link zou hebben gesteund überhaupt nog bestaat. En wat niet bestaat, kan niet worden gesteund. Fabian Kienert zegt: “Ik hoop dat de deelstaatregering na de vrijspraak ook een signaal afgeeft aan het Openbaar Ministerie dat er geen belastinggeld meer mag worden uitgegeven aan de strijd tegen de persvrijheid.”

In de eerste aflevering van onze documentaire podcast “System Settings” vertellen we het verhaal achter de overvallen op Radio Dreyeckland.

Ten minste één rechtbank zal zich nog over de zaak moeten buigen: Fabian Kienert, gesteund door de Gesellschaft für Freiheitsrechte (Society for Civil Liberties), gaat in beroep bij het Federale Constitutionele Hof tegen de huiszoeking bij hem thuis. Het doel van de huiszoeking was om vast te stellen wie het artikel met de link naar linksunten.indymedia.org had geschreven – hoewel Kienert het had ondertekend met zijn afkorting en dit altijd duidelijk had erkend. De proportionaliteit is dus op zijn minst twijfelachtig. De huiszoekingsbevelen voor de woning van de RDL-directeur en de redactiekantoren zijn in laatste instantie al als onrechtmatig aangemerkt.