Ga naar de inhoud

Vrijheid voor Ella, boombezetter van het Dannenberger Forst

Vandaag wordt de film Ella gelanceerd, een documentaire over de gelijknamige activiste die sinds november 2020 vast zit en tot meer dan twee jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

2 min leestijd

Het Dannenberger woud is een bos van zo’n 1000 ha bij Marburg in Hessen. Er staan (of stonden) oeroude bomen in, maar het is ook gepland als traject voor een overbodige snelweg die automobilisten 10 minuten vertraging moeten besparen. Om het bos te redden hadden activisten een deel van het traject in oktober 2019 bezet, met een actiekamp en verschillende plekken vol boomhutten. Veel buurtbewoners deden mee met de natuurbeschermers.

In november 2020 begon een gewelddadige ontruiming , met een overmacht aan politie, zoals gebruikelijk (de deelstaat wordt bestuurd door een coalitie van CDU en Groenen…)

Veel geweld tegen de demonstranten en allerlei arrestaties, maar die van een vrouw die op 26 november uit een boomhut werd gehaald slaat alles. Ze weigert haar naam te geven (en de naam Ella is dan ook een pseudoniem). Om een voorbeeld te stellen en te laten zien hoe zwaar je gepakt kunt worden als je volhardt in verzet tegen zo’n plan, werd ze op 23 juni 2021 tot twee jaar en drie maanden gevangenisstraf veroordeeld. Ze zou levensgevaarlijk gewelddadig zijn geweest daar boven in die boom en daardoor twee agenten van de anti-terreur-eenheid SEK bedreigd hebben. Ze zou geprobeerd hebben ze naar beneden te schoppen.

De hele ‘bewijsvoering’is gebaseerd op de getuigenis van de twee terreur-agenten. Terwijl de politie alles uitvoerig filmde, hebben ze hier echter toevallig geen beelden van kunnen overleggen.

Activisten hebben zich uiteraard vanaf het begin ingezet voor vrijlating van Ella. Ze hebben nu een uitvoerige documentaire gemaakt waarin aangetoond wordt dat de staat liegt en Ella niets gedaan heeft van wat haar aangesmeerd wordt (en de agenten des te meer).

De film wordt vandaag, vrijdag 01 oktober op meer dan 100 plekken in Duitsland in première, vaak voor zalen met activisten die ook gaan bespreken wat ze vervolgens kunnen ondernemen om gerechtigheid te behalen.

Trailer {youtube}qVQuCv9mbz0{/youtube}

Meer informatie: ella.siehe.website und freethemall.blackblogs.org/unbekannt/ en vertoningen hier Liste der Aufführungen (Orte und Zeiten)

 De hele film, in het Duits:

{vimeo}621544105{/vimeo}